Бизнесменът, дал суджука за Бойко, заплашен с убийство и разорен от НАП

 Убеди ме, че трябва да финансираме партията и ми каза, че ако на вожда не му хареса суджука, всички сме умрели, споделя жертвата на рекетьорите от ГЕРБ

Бизнесментът, дал 4 тона суджук на вече бившия народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, е бил заплашен с убийство. Ексдепутатът, който взел луканките за вожда Борисов, искал те да бъдат направени по определена рецепта.

„Искаше суджукът да бъде направен по определена рецепта. Предупреди ме, че ако не харесал на лидера, после всички сме умрели“, сподели пред репортер на бТВ свидетелят.

В Добрич днес приключи разпита на свидетели по скандала „Суджукгейт“.

Според свидетеля на обвинението, чиято самоличност няма да разкрием по негово настояване, историята със суджука започва през 2011 година, когато Мартинов, по това време лидер на ГЕРБ в Добрич, го посещава.

„Убеди ме, че съм в някакъв списък, в който трябва да си плащаме, трябва да финансираме партията. Бяхме задължени да го правим, защото иначе имаше и думите: „ще ви съсипя бизнеса, приключва мача за вас и т.н.“, казва мъжът.

Мартинов поискал суджук, който по думите му бил за премиера Бойко Борисов.

След три години бизнесменът решил да откаже да изпълнява поръчките. „Той изпълни заплахите, с които преди това само ме плашеше. Написаха ни актове от НАП и направо ни разбиха. Приключих с бизнеса. Хората, които работиха във фирмата останаха на улицата“, разказва жертвата на рекетьорите от ГЕРБ.

Свидетелят твърди, че не е подавал сигнал до нито една институция, защото Мартинов контролирал всички институции в областта. „До когото и да пусна, бумерангът ще се върне с десет пъти по-голяма сила върху мене“, коментира той.

Скандалът нямаше да избухне, ако Кирил Костов не беше подал сигнал до главния прокурор. Костов твърди, че и семейството му е сред потърпевшите. Заведение на съпругата му е затворено след проверки от Агенцията по храните.

„Впоследствие съдът отмени заповедта на г-жа Брайкова, директорката на агенцията по храните. Въпросната Брайкова е назначение на Живко Мартинов, поне по негови твърдения. И пред други началници на държавни институции, той твърди че са негови назначения и изпълняват неговата воля“, разказва Кирил Костов.

В Областната служба по безопасност на храните тече проверка от Инспектората на министерството на земеделието.

В опита си да оправдае партията си, кметът на Бургас Димитър Николов каза, че суджук-гейт приключил с рокадите в ръководството на ГЕРБ в Добрич. Живко Мартинов, който е прибирал луканки от името на вожда, вече не е в парламента, но пък хората, които е назначил на високи постове в държавните агенции, все още са на местата си. Някой друг ще смени Мартинов и ще казва „Суджука дай“. Ако в един момент рекетираният откаже да изпълнява поръчките, ще бъде разорен по същият начин, както добричкия бизнесмен, дал 4 тона суджук за Бойко. Затова не е достатъчно само да бъде изчистено ръководството на ГЕРБ в Добрич, а цялата мафиотска структура, която ГЕРБерастите са изградили.