Бракониери изтребват делфините, морето изхвърли 35 трупа

Максимум 5% от мъртвите делфини стигат до брега, а вътре в морето те са хиляди, каза Атанас Русев

Турски бракониери, които опъват огромни мрежи за калкан навътре в морето, изтребват делфините. Популацията на морските бозайници намалява и до пет-десет години може да изчезнат напълно, предупреди Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал”.

Вече има регистрирани над 35 трупа на делфини, които са изхвърлени на брега на Черно море, като броят им продължава да нараства всеки ден, съобщи природозащитникът в интервю по бТВ. По думите му това се случва по цялото Черноморие и зависи от посоката на ветровете и морските течения.

Бумът на изхвърлени трупове през 2015 г. е между 1 и 15 август, когато са регистрирани стотици мъртви делфини, обяснява Русев. Тогава започва разследване, в което участват и експерти от Румъния.

Изводите са, че смъртта на делфините е в следствие на специализиран бракониерски риболов, който се развива вътре в морето. Той се случва на бреговете на България, Румъния и Украйна. Той е високотехнологичен и носи големи печалби.

Риболовът се изпълнява от специализирани морски съдове и със стотици километри дънни мрежи за калкан, които се поставят на 50 до 70 м дълбочина и в тях влизат делфините. Когато се оплетат и не успеят да излязат до пет минути, те се удавят.

Бракониерите много добре знаят, че в нашето море няма никакъв контрол и това е един лесен начин за печалба, обяснява природозащитникът.

По думите му най-притеснителното обаче е, че максимум 5% от мъртвите делфини стигат до брега, а вътре в морето те са хиляди.

В момента морето е един ресурс за разграбване пред очите на всички институции, коментира Атанас Русев.