Брюксел си призна за двоен стандарт при храните в ЕС

„Не ми харесва идеята, в Европа да има втора категория граждани”, каза Юнкер след разговори в Брюксел със словашкия премиер Роберт Фицо.

Източноевропейците се оплакаха от „апартейда с храните” и от това, че производителите ги третират като „кош за отпадъци на Европа” и намаляват количеството на съставки в широк спектър основни стоки.

На фона на тези оплаквания производителите твърдяха, че критиките са неоснователни, и изтъкваха, че всичко опира до различните вкусове, а не до съдържанието на хранителните стоки, но …

Юнкер заяви :„Ще действаме в съответствие с общото си намерение да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни за словашкия народ”, каза председателят на Еврокомисията.

Е, нека сега производители и родни пиари да ни калесват, че всичко отвъд бившата Желязна завеса е точно такова като при тях на Запад …

Роберт Фицо, който миналата седмица описа проблема като „международен скандал”, каза, че приветства ангажимента на Юнкер да реши въпроса.
„За мен най-важният факт е, че Комисията и председателят й приемът, че проблемът съществува и че председателят обеща да отдели внимание на това”, посочи Фицо.
„За някои може да изглежда нелепо”, но за Словакия и четирите партньори от Вишеградската група това е „сериозен политически проблем”, подчерта словашкият премиер.

България обяви, че анализ е показал, че в поне 7 от 31 изследвани продукта, купени от едни и същи вериги от магазини в Германия и Австрия, и от тези в България, са налице големи разлики в съдържанието ?!
Съгласно съществуваща директива на ЕС производителите могат да променят съставките на продукти, предназначени за различни държави от общността, като са длъжни единствено да упоменават на етикета на опаковката какво съдържа стоката.

Иначе ситуацията си е като текст от градски фолклор от средата на миналия век : „Куче лочи суроватка и се оригва на суджук …“

Само че кучетата сме ние и не ни харесва …

Свободен автор – Философът