Бургазлийка зове министри да осигурят достъп на хората с увреждания до плажа

Поставените дървени скари са като стъпала, които няма как да преодолея сама с количката си, споделя Грета, която е прикована към инвалидния стол след нелеп инцидент

Бургазлийка призова премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Николина Ангелкова да съдействат, за да може хората с увреждания да имат достъп до бургаския плаж. Поставените дървени скари са като стъпала, които няма как да преодолея сама с количката си, споделя в отворено писмо Грета Аспарухова, която е прикована към инвалидния стол след нелеп инцидент. Едва 13-годишна тя паднала от 9-ия етаж и съдбата й се променила завинаги.

Предишният концесионер слагаше до рампата чадър и шезлонг и не се налагаше някой да ми асистира. Беше удобно и приятно, но вече го няма това удобство“, каза пред камерата на Канал 0 Грета.

Толкова съм свикнала с количката, че вече тя е част от мен и не ми пречи, споделя тя.

Позитивна и борбена по натура, младата дама живее активно, кара автомобил и се справя почти с всичко сама. Като човек, ползващ инвалидна количка, обаче достъпът й до плажа е отрязан.

За да отиде човек с инвалидна количка на плаж, трябва да ангажира минимум двама души, уточнява тя.

С помощта на медиите Грета се надява призивът й да получи гласност, макар че не е оптимист, че нещо ще се промени.

Правя го, за да осъзнаят хората, че и ние имаме нужда да видим морето. Голяма част от хората с увреждания са затворници в собствения си дом“, добавя младата дама.

Има няколко плажа, които са достъпни за хората с двигателни затруднения, но можем да ги ползваме срещу 20-30-40 лв на ден – зависи от местоположението. Тези плажове са направени основно за чужди граждани или за българи с високи доходи, а достъпът до тях е много труден и се изискват идентификации, че си гост в съответния хотел (което е в нарушение на конституцията – плажовете са изключителна държавна собственост…)“, разказва Грета в отвореното писмо.

Поправете ме, ако греша, но за хората с увреждания няма нито един достъпен плаж, нито една достъпна тоалетна на територията на плажовете… Държавата ни е зачеркнала като хора, като личности и като съществуване! На нас, индиректно, но абсолютно ни е забранено да ходим на плаж или почивка, понеже 99% от хотелите не са достъпни, и тук говорим за хотели с 3 звезди и нагоре!“, добавя младата бургазлийка.

Ние сме изцяло изолирани от обществото и за нас се говори два-три пъти в годината – на станалите традиционни протести на хората с увреждания, на които никое правителство не е обърнало особено внимание, и по Коледа, ако някой управляващ си направи PR-кампания на наш гръб. През останалото време ние сме невидими и „невалидни“ – по институциите все още ни наричат „инвалиди“! Крайно време е българската държава да помисли и за нас – хората с увреждания, и да започне отнякъде да показва грижата си и за нас като нейни пълноправни граждани. Дори да е с нещо дребно – като концесиите на плажовете“, призова Грета Аспарухова.