Включват „Хизбула” в процеса за атентата в Сарафово?

Роднините на загиналите израелски туристи са убедени, че ислямската групировка е истинският виновник за трагедията

Част от пострадалите и близки на загиналите при атентата на бургаското летище са поискали военното крило на „Хизбула“ да бъде включено в процеса. Това съобщи председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

Роднините на загиналите израелски туристи са убедени, че ислямската групировка е истинският виновник за трагедията на 18 юли 2012 г. Тогава скрит екзлозив в раницата на атентатор избухна в автобуса с израелски туристи. При атентата на летището в Сарафово загинаха петима израелски граждани и шофьорът Мустафа Кьосов.

На възпоменателната церемония на бургаското летище тази вечер бяха роднините на убитите израелски граждани Маор Харуш, Елиор Приес, Ицик Коленги, Амир Менаше, Кошава Шрики. Тук бе и Ахмед Кьосов – баща на загиналия български шофьор Мустафа Кьосов. Той запали първата свещ пред материала на загиналите.

Къде бяхме, пък попита посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан дошлите да засвидетелстват съпричастността си към борбата с тероризма.

Вече година делото за атентата на бургаското летище не може да започне заради трудности при призоваването на израелските граждани, съобщава БНТ. Подсъдими в процеса, задочно – като съучастници и помагачи на физическия извършител – са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Те и към момента се издирват с червена бюлетина от „Интерпол“.

От името на израелските граждани е внесена писмена молба до съда, в която се настоява военното крило на „Хизбула“ да бъде конституирано като граждански ответник по делото. Това би дало възможност към организацията да се отправят финансови претенции. Съдебният състав още не се е произнесъл. Веднага след атентата – Израел посочи, че зад него стои „Хизбула“.