Власт и опозиция се обединиха, за да погребат окончателно селското ни стопанство

Власт и опозиция се обединиха около поредното популистко решение, което уж е в защита на националните интереси, но на практика ще погребе окончателно родното земеделие и животновъдство. Става въпрос за прословутата забрана-чужденци да купуват земеделска земя. Лидерът на БСП Корнелия Нинова даже вече се похвали, че е постигнала обединение около забраната. По темата обаче България е заплашена от наказателна процедура, тъй като това е ограничение на свободното движение на стоки и капитали в Европейския съюз.
Правителството готви законова промяна, с която да се премахне ограничението. От изявление на Нинова в парламента днес обаче стана ясно, че това ще се протака: „С изключение на ДПС другите се обединихме около следните решения – тази поправка в законопроекта да не се внася сега и да се приема веднага до края на тази сесия. В рамките на два месеца да ангажираме и евродепутатите – българи от всички политически партии и да поискаме в Европейската комисия, в Брюксел, разговори, да представим аргументите си и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя.”
Решено е още в парламента да се направи дискусия с участието на министъра и на експерти по темата, а на предстояща среща с президента Корнелия Нинова ще поиска парламентът, държавният глава и Министерският съвет да имат единна позиция по въпроса.
В 5 държави от ЕС има ограничение на продажбата на земеделски земи на чужденци- всичките в страни от бившия източен блок.
Според договора за членство на ЕС ограничение не може да има.
Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) целят синхронизация на българското с европейското законодателство. В тази връзка, се налага отмяна на 5-годишния ограничителен режим за страните-членки на ЕС, с оглед зачитане правото на установяване и свободното движение на хора и капитали и с цел да се прекрати започнатата наказателна процедура от страна на ЕК. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите .
От аграрното ведомство уточниха, че ограниченията за придобиване собственост върху земеделските земи в България, ще останат за гражданите на трети страни или търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчни облекчения-т.е. офшорни зони
Преобладаващото оформило се популистко мнозинство така и подмина фактът, че съгласно чл. 63 от ДФЕС всички ограничения върху движението на капитали между държавите-членки се забраняват.
Не се коментира и това, че тази забрана е причината за започналата наказателна процедура срещу България от ЕК. и Минималната еднократно платима сума е 839 000 евро, като кумулативно с тази санкция може да бъде наложена и периодична имуществена санкция (която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава) в минимален размер на 660 евро. Наложените финансови санкции на практика се прихващат от средствата по структурните фондове, с които се подпомагат земеделските производители.
Което означава тотални фалити в селското ни стопанство. Възможност за съществуване ще получат само крупните милионери, изкупили на практика отдавна две трети от земеделската земя в страната.
Лъжата, че турци ще изкупят земите ни на практика хванаха декиш. Всъщност, ако Турция бе искала да изкупи земите ни, то щеше да е факт от доста години. Истината е, че за пореден път цялата нация ще плаща обслужването на корпоративни интереси и задкулисие. Както вече стана с Белене, КТБ и почти цялата ни индустрия от соца.
Властта цвят няма-когато се чува шумът на пари.