Защо държавата дава милиони левове на мафиотските босове?

Тартор на джебчиите получил 2 млн. лева за Народното събрание и половин милион за читалище, което мухлясва след ремонта

Един от тарторите на джебчийската мафия спечели обществена поръчка за ремонт на Народното събрание. Държавата е възнаградила този човек с няколко обществени поръчки, от които той е взел над 2 милиона лева, заяви разследващият журналист от Нова телевизия Вероника Димитрова. В „Здравей, България“ бе излъчена част от репортажа й за джебчийската мафия. На кадрите се вижда в какви просторни палати живеят тарторите на джебчиите и как техните дъщери и снахи наследяват занаята. Те са необразовани и безработни, а се къпят в лукс. Една от гневните ромки едва не уцели с метла по главата репортерка. Друга пък я прокле да няма деца, или ако вече има, да умрат.

Единият от джебчийските тартори е ремонтирал и читалището в Сопот. То обаче в момента тече. Мухлясало е цялото. Не може да се диша вътре. Там се отпускат 500 000 лева с постановление на Министерския съвет и не се следи какво се случва с парите. Секретарката пише молби до Общината и нищо не се случва. Съвсем скоро то ще бъде затворено“, разказва Вероника Димитрова.

През 2011 г. е ремонтирано Народното събрание от същата фирма. Подменят се водопроводни и канализационни клонове. Ремонтират се кабинети и фасади във вътрешния двор на сградата. Ромският бос е санирал и детски градини в Сопот по европейски програми за 2 млн. лева“, добавя разследващата журналистка.

Държавата помага на джебчийската мафия. Полицаите се превърнаха в статистици – броят коя джебчийка колко хора е обрала. Вместо крадците да отидат зад решетките, те живеят в лукс, а тарторите им дори получават обществени поръчки за милиони левове и в резултат на това читалища мухлясват. Вероятно това се случва, защото политическият и джебчийският ни елит са в комбина. Политиците пишат закони, които да облагодетелстват престъпниците, а криминалните типове може би им се отблагодаряват по време на избори.