Кметът на Созопол и Банов спорят за остров, министърът не му го дава

Панайот Рейзи иска от държавата Свети Кирик, за да усвоява милиони от еврофондовете

Боил Банов: Няма да допусна нито хотели, нито паркинги на острова

Кметът Панайот Рейзи и министърът на културата Боил Банов се скараха заради остров Свети Кирик и рушащата се сграда на морското училище, която е една от емблемите на Созопол.

Двамата все още твърдят, че са приятели, но между тях прехвърчат искри. Градоначалникът обвини държавата за разрухата на сградата. Банов пък се зарече, че докато е министър, няма да позволи на острова да се строят хотели.

Рейзи призна, че политици имат интерес към острова. В ефира на Нова телевизия той предупреди, че сградата на морското училище ще рухне. „Ако държавата не прехвърли острова на общината, ще се вайкаме всички. Държавата е лош собственик“, подчерта кметът.

Искаме всичко да бъде дадено на общината, за да може да кандидатстваме по европейски програми и да реализираме важни проекти. Тук има включително готов паркинг, който може да бъде използван, вместо Созопол да се задъхва с паркирането“, заяви градоначалникът.

От своя страна Банов заяви, че министерството има много ясен план за развитието на сградата и на острова като цяло. Той не включва изграждането на хотели и паркинги, подчерта министърът.

На Свети Кирик щяло да има Музей на подводната археология и учебен център, в който да се събрат археолози от цял свят.

Този остров е част от моя град, а в момента не функционира, продължи да упорства Рейзи.

Няма да има хотели и паркинги на острова. Искам да изляза с вдигнати нагоре очи, а не да гледам надолу“, каза пък Банов.

Бившият военен прокурор Орлин Пенев пък коментира, че разрухата е заради безумното крадене.

Шефът на Националният исторически музей проф. Божидар Димитров поясни, че училището на острова е създадено през 1921 г., защото цар Борис III искал да направи България морска държава, а с Ньойският договор Великите сили ни забранявали да се обучават военноморски кадри. Това ставало тайно в училището, което уж било основано за обучение за рибари.

След като комунистите взели властта, то се превърнало в казарма, а след 1989-та започнало голямото крадене и разрухата завладяла училището на остров Свети Кирик.

България няма да спечели нищо, нито ако държавата остави емблематичната сграда да рухне, нито ако островът се даде на политиците да си строят хотели.