Къде е туризмът ни-гола стъкмистика и малко пари на светло

Звучи идиотски, но приходите на хотелиерите през май, тази година са се увеличили на фона на по-малко нощували туристи и нарастваща леглова база. Данните са на Националния статистически институт, спрямо година по-рано. Според цифрите, общата заетост на леглата в местата за настаняване през май 2017 г. е 21.1%, като намалява с 1.2 процентни пункта в сравнение с май 2016 г. Броят на пренощувалите пък се понижава с 6.0% спрямо година по-рано до 503.5 хил.
И само статистика-„Нощувалите българи са с 6.6% по-малко – 273.6 хил. души, а чужденците са 229.9 хил., с 5.3% по-малко. Средният престой на българите е 1.9 нощувки, а на чужденците – 3.5 нощувки. Три четвърти от чужденците предпочитат хотелите с 4 и 5 звезди, докато българите се разпределят приблизително по равно в ниско- и висококатегорийните обекти. Общият брой на нощувките е 1.310 млн., или с 3.0% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки достигат 61.5 млн. лв., или с 2.8% повече в сравнение с година по-рано. Това, според анализа на института се дължи на увеличението от чужди граждани с 4. 8%, докато приходите от български туристи намаляват с 1 на сто. През май 2017 г. в страната са функционирали 2240 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи. Броят им е с 0.5% по-голям, отколкото през май 2016 г. Броят на леглата – 228.2 хиляди, с 2.8% повече.“
Откъдето и да погледнеш-сметките не излизат и въпросната статистика е плод на стъкмистика.
Защото на всички отдавна е ясно, че родните хотелиери печелят много на сезон, а плащат ниски заплати, част от персонала работи без договори, масово се укриват приходи, алкохолът и предлаганите са с неясен произход или ментета в много от курортите, обслужването не е на ниво.
Говори се, че държавата от всеки сезон губи от укрити данъци около една трета от декларираното. За капак родният туризъм плаща намалена ставка ДДС.
Инак-статистика се отчита.
Ама какъв е смисъла?