Мазут съсипа сезона, туристите бягат като хлебарки от Слънчев бряг, Равда и Несебър

Досега съм чистила себе си, съпруга, децата, плажните кърпи, оплака се летовничката Елисавета Георгиева

Туристи почерняха от мазут. Плажове в Слънчев бряг, Равда и Несебър са замърсени. Сезонът е пред провал заради разлив. От анализ на сателитни снимки се предполага, че кораб, плаващ под панамски флаг, е изхвърлил отпадъци в международни води и течението ги носи по южните плажове.

Имаме вероятен нарушител, който е извършил разлив, преминавайки на 82 мили източно от нос Емине, каза пред камерата на бТВ директорът на „Морска администрация” кап. Станимир Николов.

Установен е корабът „Нихир“, плаващ под панамски флаг, който има направление към порт Черноморск в Украйна. Властите в Киев вече са уведомени да извършат разследване на вероятния извършител. Глобите за такова нарушение започват от 250 хиляди лева. А колко ще загуби туристическата ни индустрия, ако туристите избягат като хлебарки?

Плажът е пълен с мазут, досега съм чистила себе си, съпруг, деца, плажни кърпи”, оплака се летовничката Елисавета Георгиева.

Банята в хотела я направихме мазало, изхвърлихме чехли, кърпи. Дойдохме тук на разходка и се прибрахме черни“, добавя друг турист.

Сигнали за мазут по плажа има и в Поморие.

На концесионерите е разпоредено да почистват нефтените отпадъци, но това изглежда невъзможно.

Сутрин се събира, когато плажът е празен. Ние, спасителите, също помагаме. Въпросът е, че няма как да го спрем този непрестанен процес”, коментира спасителят на плажа в Равда Делян Иванов.