Министърът на МВР не отрече, че полицаи заработват като мутри по морето, започва вътрешна проверка

След разследването на Bivol.bg „Полицаи заработват като мутри по морето“, за което са сезирани министърът на МВР Валентин Радев и премиерът на България Бойко Борисов, първият е изпратил нещо като отговор за изнесените шокиращи данни, засягащи дейността на охранителите на закона и обществените отношения.

От Биволъ публикуваха позицията на вътрешния министър на страницата на разследващия сайт във Фейсбук:

Днес се получи отговор от Министъра на МВР – Валентин Радев на нашето официално запитване за повсеместната незаконна дейност на полицаи по морето. Не получихме конкретни отговори на въпросите си, но ето какво ни написа Министър Радев:

„Уважаеми журналисти от Bivol.bg

С внимание прочетох вашата статия, озаглавена „Полицаи заработват като мутри по морето“. Отнасям се с уважение към всички сигнали, които получаваме от граждани и от медии.

Благодаря и за вашия сигнал под формата на публикация.
За мен е важна обратната връзка, която ни дава обективна представа за поставения проблем. Самият аз очаквам резултатите от проверката по темата повдигната от вас .

С оглед на резултатите при констатирани нарушения ще взема съответното управленско решение. Заинтересован съм истински да се спазва закона и ще съм непоколебим при всеки случай, когато служители на МВР го престъпват.“

Оценяваме заинтересоваността на г-н Радев, но както ние, така и цялото общество очакваме конкретни действия и мерки за пресичане на властващата корупция в структурите на МВР и наглото сливане на полицията с организираната престъпност!

Докато ченгета в Бургаски окръг заработват като мутри извън работно време, а по време на работа се занимават с разпространение на наркотици и покриване на престъпления, преди няколко месеца, на 4 януари 2017 година на редовно заседание в Министерски съвет на кабинета, в присъствието на премира Бойко Борисов, бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова награди трима директори на Областни дирекции на МВР с отличия за добре свършена работа. Сред тях беше е и ст. комисар Калоянов – шеф на Бургаската областна дирекция.

Както е известно, герберските правителства много обичат да си раздават награди, самоорганизират конкурси и самооценяват, но по-скоро за заслуги към Партията, отколкото към гражданите на България. Общественото доверие към МВР е сведено до минимум,  вътрешното ведомство е пропито от корупция и поръчкови изпълнения,  жертвите на престъпления все по рядко се обръщат към правоохранителните органи за помощ, а чувството за безнаказаност у криминалния контингент нараства с всеки изминал ден.

Повече от ясно е, че силовите министри на ГЕРБ  си търсят „отличници” и пиарно замазват безобразията в структурата с шумни награждавания, но официалните статистики отчитат диаметрално противоположни резултати. 

Директорът на ОД на МВР – Бургас е удостоен с приз заради високия си професионализъм и конкретен принос в организацията при решаването на възникнали сложни проблеми и ситуации. В същото време в областният град Бургас са отчетени най-много извършени престъпления на глава от населението, а работата на МВР е,  освен да ги регистрира и разкрива, и да ги предотвратява.
Престъпленията в Бургас са повече от София, където съотношението на броя на жителите и криминалните деяние е 100 на 1,8. В Бургас се падат по две престъпления на всеки 100 жители.

Борба с корупцията няма нито по високите, нито по ниските етажи на властта. Общински кметове на статуквото крадат на воля и поръчват неудобни журналисти, а тези, които трябва ги разследват, правят точно обратното – разпъват им чадъри и заработват надници като мутри и дилъри на бял прах.