Няма лекари по плажовете, въпреки скандалните цени за сянка

За да няма рецидив на трагичните случаи от м.г., когато след поредицата от смъртни случаи по морето, заради липсата на Спешна помощ и лекари, е важно да се гарантира наличието на медицински екипи по Черноморието. Хаосът, който обаче цари между чиновниците от МЗ и МинТур, както и онези от областните управи и общините, не дава основания за оптимизъм на журналистите, заели се с тези разследвания.
Припомняме, че м.г. на плажа Нестинарка в Царево умря 67-годишен мъж, чийто труп престоя под палещите лъчи на слънцето 5 часа, преди да бъде прибран. Тази година той нашумя, защото концесията беше взета при 36 ст. на чадър, но той върви само с шалте за 10 лв. Свидетел на тази трагедия бе журналистката Маринела Величкова от Дарик, която разказа лично пред 19 минути, че в пика на почивния летен сезон по Южното ни Черноморие имало само 2 линейки?! „Пункт за спешна помощ на Нестинарка нямаше, а концесионерът е длъжен да подсигури всекидневна лекарска помощ”, коментира още тя.


Последвали проверки след шокиращата смърт на българина, неполучил лекарско съдействие на Нестинарка, доказва, че и в много други курортни селища няма представители на родното здравеопазване, в разрез със законите ни.
След тази човешка трагедия е редно да напомним, че министър на туризма и тогава, и сега е Николина Ангелкова. Обещанията й за изрядност на туристическия летен сезон и преди и сега също са еднакви.
Проверяващите лани доказаха, че изискванията за оборудване на медицински пунктове под палещите слънчеви лъчи се спазват само про формаа някъде изобщо ги няма. На повечето места се монтират някакви паянтови съборетини, в които няма почти никакво оборудване. „Лекари също има, но или са за малко, или са на плажа. И както те самите неофициално споделят – мерки се вземат, но след трагичен инцидент и за по няколко дни”, констатират проверяващите, които очевидно също са отишли там също на принципа след дъжд качулка.
В началото на този месец 19 минути съобщи, че лъсна и измамата с плажните концесии, сключени в оставка от Министерството на туризма със стар и нов министър Ангелкова. Тя самата призна, че вместо 36 стотинки, многократно цитираният от нея като пример за постигнатите ниски котировки на чадър и шезлонг на къмпинг Нестинарка взема 10 лв. С концесиите, които тя даде, на Несебър същото излиза 24 лв. (96 лв. за семейство с 2 деца), а на Слънчев бряг – 16 лв. с новите концесионери, не само избрани от Ангелкова и заместника й Ирена Георгиева, но и за които държавата потроши куп пари да им води дела при обжалванията. Напомняме, че миналото лято Ангелкова тържествено обеща пред медиите, че подобни цени на чадъри и шезлонги няма да има и тя гарантира за това, коментира 19 минути …
Иначе казано – плащаме и този сезон скъпо и прескъпо за сянката. А за медекипите имаме само обещания, че във Варненско ще ги има. А от Южното Черноморие си мълчат.

Авантаж