Предложението за отпадане на класа за прослужено време е безобразие

Вместо в техника, работодатели инвестират в силиконовите устни на любовницата си, коментира Константин Проданов

Предложението за отпадане на класа за прослужено време е наглост и безобразие. Това не е отживелица, защото разпоредбата е приета 2007 г. и то по предложение на работодателите. На тях се дава правото да определят кое се смята за професионален стаж. Това каза в предаването „Лице в лице” по бТВ икономистът и лидер на АБВ Константин Проданов.

Според него това е продължение на борбата за орязване на правата на трудещите. 

Това премахва единствения що годе независим автоматизъм, който дава възможност да се повишава цената на труда в България, която е драстично подценена, обяснява Проданов. В последните 15 – 16 г. около 1 млн. трудоспособни българи са напуснали страната, основно заради ниските мизерни възнаграждения и заради отношението към тях, което ни връща в някакви Дикенсови времена, добавя той.

И на този фон един смешен плач от работодателите, хора с коли за по 200 000 лв., с имения в стил Великият Гетсби, които обясняват как не могат да платят мизерната надбавка над мизерната заплата на всички тези българи, които в момента, в който тук уж са непроизводителни и мързеливи, като пресекат границата и отидат в Германия, изведнъж стават много производителни”, добавя лидерът на АБВ.

Според Проданов не е само въпрос на производителност. По думите му в България получаваме много по-малко, отколкото произвеждаме.

Производителността зависи в много голяма степен не от работника, а от организацията на работния процес, от инвестициите, от оборудването. На Запад ти дават, ако си компютърен специалист образно казано, компютър. В България пък ти дават сметало и ти казват работи на него, защото вместо да инвестират в компютър тук, инвестират в силиконовите устни на любовницата си, например. Този тип подход е феодален, робовладелски”, каза още Проданов.

Според него отпадането на класа за прослужено време ще изгони българския работник в чужбина.