Пясъчна война в Обзор: Частен плаж „обзаведен” с държавен пясък

Обвинените в нарушението се оплакват от рекет от новия стопанин на плажа

Прокуратурата в Несебър разследва дали е откраднат пясък от държавата за частен плаж в Обзор. В разгара на лятото, пред очите на хиляди туристи се води истинска война между хотелиери и наемателя на една от най-големите ивици на юг.

Миналата седмица Министерство на туризма, заедно с полицията направи изненадваща проверка на плажа. Установи кражба на пясък за частен плаж. Обещали солени глоби за нарушителя. Обвинените в нарушение от своя страна се оплакват от рекет от новия стопанин на плажа и липса на контрол от държавата, съобщава бТВ.

До дългата над километър ивица трудно може да стигне турист, ако не е гост на комплексите, построени плътно един до друг и буквално до пясъка.

Управителят на плаж Обзор – Мотела Кирил Григоров пък се оплаква, че хтелите не позволяват достъп до морето. „Няма обществени пътеки, липсват алеи. Няма достъп дори за нас като служители на плажа, а какво остава за външни клиенти. Линейка не може да мине от никъде. Няма път. Това е частна земя“, добавя Григоров.

„Като наем за плажната ивица са ни искани пари. Става въпрос за баснословни суми, непосилни нито за дестинацията, нито за собствениците в региона“, жалва се Николай Драганов. Той е управител на хотел в Обзор.

От спора между хотелиерите, стопанисвали плажа до миналото лято и новия наемател потърпевши са туристите.

Летовниците са оградени от въжета – от една страна частен плаж, от другата – платена зона. Проверката е установила, че пред два от хотелите има насипан пясък, който е ограден.

Пясъкът е извън концесията и е в частния имот, но нямаме данни за това дали е взет от концесията, или е докаран от другаде, каза пък кметът на Обзор Христо Янев.

В отворено писмо до главния прокурор и браншовите организации, хотелиери и туроператори се жалват, че други нарушения са останали скрити от проверяващите.

Встрани от тях служители, които до преди час обслужваха чадърите и чистотата на плажа се преобличаха в дрехи и униформи на спасители, за да допълнят липсващите им бройки по спасителните постове, каза пред камерата на бТВ Деница Ангелова, която е шеф на хотел.

Три заведения на плажа трябва да бъдат премахнати, защото са незаконни.

От бранша предупреждават, че неразбориите с плажове в разгара на сезона може и да не изгонят туристите сега, но със сигурност ще имат отрицателен ефект следващото лято.