Разследват реконструкцията на спортен комплекс „Изгрев“ (ВИДЕО)

Общината си създава някакви правила, след което самата тя не ги спазва

Прокуратурата в Бургас ще разследва реконструкцията на спортния комплекс „Изгрев“ в града. Обществената поръчка от 2009-та година е на стойност два милиона лева. Според Апелативната прокуратура трябва да се изясни има ли данни за корупция и защо фирмата, спечелила конкурса е била допусната до участие, след като не отговаря на условията на поръчката. Как един от подизпълнителите години се опитва да привлече вниманието на институциите.

Подизпълнител в обществена поръчка, възложена от общината, в която не трябва да има подизпълнители и спечелена от консорциум, не отговаря на условията в конкурса, каза пред камерата на националната телевизия Велчо Дамянов, който е собственик на фирма.

Общината си създава някакви правила, след което самата тя не ги спазва.

Минали са години от момента, в който Дамянов разбира, че е измамен. Повел е битка с институциите. Седем години той подава сигнали и очаква реакция, заинтересованост от държавата, че законът се нарушава.

Тръгнах да съдя община Бургас, защото според мен общината със своите действия и бездействия създава корупционна схема. За мен това е схема, създадена от общината“, добавя бизнесменът.

Хронологията. 2009-та година община Бургас обявява обществена поръчка за реконструкция на спортен комплекс „Изгрев“ на стойност два милиона лева. Датата е 20 юли. Само дни по-късно при бъдещия управител на бъдещия консорциум, който ще се окаже победител в конкурса, Христо Вергиев, идва Тодор Овчаров, съдружник във фирма с един от общинските съветници Разказва му за поръчката, показва вече готови проекти и го пита дали може да се справи. Това казва пред съда и прокуратурата самият Вергиев. Овчаров също така обещава, че ако фирмата на Вергиев и още една софийска фирма се обединят в Консорциум, ще спечелят поръчката. На 28 юли консорциумът и Овчаров сключват договор за посредничество на стойност почти 50 хиляди лева. Овчаров се задължава да посредничи за възлагане на поръчката. Не се уточнява как и пред кого. Конкурсът наистина се печели от Консорциум „Верж билдинг“, а Овчаров получава своите 50 хиляди.

Общината дава поръчката на тази фирма. Защо го дава вече всеки един може да си направи изводите каква е причината“, добавя Велчо Дамянов.

Фирмата, класирана на второ място обжалва избора. Комисията за защита на конкуренцията установява, че Консорциумът не отговаря дори на минималните условия на обществената поръчка. И е трябвало да бъде отстранен още в началния етап. Междувременно обаче общината сключва договор с Консорциума и обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. Съдът потвърждава заключенията на КЗК – консорциумът не би следвало да спечели обществената поръчка, а общината го е избрала в нарушение на собствените си правила. Междувременно Консорциумът вече е получил двата милиона по сключения договор.

Нашата държава, нашите институции са приели такива закони, които отварят вратички точно за създаване на такива престъпни схеми, каза още Дамянов.

Консорциумът наема подизпълнители за почти всички дейности по реконструкцията. В договора с общината и в условията на обществената поръчка изрично пише, че подизпълнители няма да се използват. Но именно като подизпълнител Дамянов и неговата фирма стават част от тази история. При него също идва Тодор Овчаров.

Каква е предисторията на консорциума Дамянов разбира едва след като, въпреки извършената работа, не си получава парите. Завежда дело и го печели. Но пари така и не получава.

Общината е била длъжна да следи за изпълнението на договора. Става въпрос за два милиона лева публични средства – пари, събрани от данъкоплатците. Общинското предприятие „Спортни имоти“ стопанисва терена на спортния комплекс. Директорът на това общинско предприятие е един от тримата членове на комисията, избрала консорциума за победител. В показанията си той казва, че е осъществявал „неофициален контрол на реконструкцията“ – как тогава служителите на Дамянов и другите подизпълнители са били допускани в охранявания обект?

Години Велчо Дамянов подава сигнали до прокуратурата, съда, Сметна палата. Обжалва всеки отказ да се разследва възможна корупция при тази поръчка. Най-често мотивът е, че той не е заинтересовано лице.

От Апелативната прокуратура в Бургас преди месец отмениха отказа за прекратяване на досъдебното производство на Окръжна прокуратура с мотива, че разследване за корупция на практика не е имало.

Заради упорството на един човек, прокуратурата може би този път ще потърси отговорите на въпросите, които не задава вече седем години. А ако той не беше толкова упорит?