Ще бъде ли удавено в кръв въстанието в Асеновград?

Не искам кръв, но революция без кръв няма, споделя асеновградският художник Геракси Гераксиев
10 000 българи в Асеновград въстанаха срещу ромския тормоз и срещу еничарите от властта, които са по-лоши и от крадливите цигани. Полицията заговори за провокатори, за арестувани българи. Сред тях е и Петър Низамов. Повечето медии въртят едни и същи кадри, за да покажат как ловецът на мигранти се превърна в бияч на ТВ оператори. Бургазлията бе в първите редици на протестиращите снощи, преди да бъде арестуван и да му бъде повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.
Имаше поне един удар, наплюване, псувни и заплахи, оплаква се операторът от бТВ Петър Джанаваров.
Гневът на Перата бил предизвикан от това, че операторът бутнал телефона му. Бургазлията излъчваше на живо във „Фейсбук” протеста.
Желанието на държавното обвинение е за бързо досъдебно производство, т.е. до седмица да има присъда срещу Низамов. Ако по същия начин властите действаха срещу много по-опасните от него цигани, българите в Асеновград нямаше да въстанат.
„Да съберат 10 000 човека е трудно, дори и за големите партии и то на националните им митинги в София! От тук си направете сметката колко им е писнало на хората от циганската престъпност! Че няма държава, няма…но проблемът с циганската престъпност се крие и в манталитета на този етнос. Защо не говорим за турска престъпност, или арменска? Това, че държавата липсва, не ти дава правото да откраднеш от съседа си…или да го убиеш! Цели села са подложени да терор и жестокост и едва ли причината е само в липса на държава! Това е твърде елементарно обяснение“, коментира във Фейсбук асеновградският художник Геракси Гераксиев.
„Не е виновна държавата, че на някой му липсват елементарни норми на поведение! Интегрирането на циганите е фантастика, но много хора забогатяха покрай нея! Ромите навсякъде живеят отделно от останалите! Дано тези протести бъдат като сигнална лампа за циганите, че трябва да престанат с престъпленията! Дано бъдат сигнална лампа и за политиците, че на този народ му е нужна държава! Честно казано, дълбоко се съмнявам!“, споделя художникът.
„Покрай събитията в Асеновград, наблюдавам, че обществото отново е разделено, добавя той.
„Едните искат мир, другите-война. Тези, които искат мир, се вживяват като високоинтелигентни, вярващи си, че истината е само тяхно право! Високомерно определят войнстващите като първични, глупави, профани… Войнстващите пък определят миролюбците като предатели, родоотстъпници…и т.н. Само да ви кажа, че Априлското въстание се е случило, точно защото умните глави и лудите глави, застават едни до други! Защото едните без другите не могат! Защото едните могат да родят идеи, а другите могат да действат! България няма да се оправи, докато умните и лудите не се обединят и не бъдат един народ“, прогнозира Гераксиев.
„Това разделение ме кара да стоя все по настрани от всичко, отвратен от омразата между нас и неспособността ни да бъдем единни! Иначе, аз съм по средата! Не искам кръв, но революция без кръв няма! Дори раждането има кръв и болка!“, обяснява художникът.
Междувременно политологът Пламен Пасков публикува на стената си в социалната мрежа видеоклип, за да покаже как полицаите подминават мургавите бандити, пребили деца в Асеновград.
„Циганите ги подминават, бутат се в тях като в неудобна география, размотават се с прясно откъртени от оградите на хората дъски, тояги. Полицаите даже не им заповядаха да ги оставят… Щъкаха между тях като мухи без глави. Това не е полиция! Това е жалка колониална униформена структура, която не е заплаха и източник на страх и уважение за неинтегрируемите кафеви орки. Тя е източник на заплаха само за туземците-българи“, коментира Пасков.
„И колкото и да им е органично неприятно (на полицаите), са принудени да охраняват именно неинтегрируемите (от гнева на българите), а не пострадалите туземци и техните деца.
В случая това е около болницата в Асеновград, „Епизод 3“, ако може така да се каже“, добавя политологът.
Арестуваните българи вече са повече от престъпниците, които нападнаха беззащитни деца. Очевидно колониална униформена структура, както Пасков нарича българската полиция, има за задача да спре въстаналите българи, а както художникът казва революция без кръв няма. В Асеновград хората въстанаха не само срещу мургавите убийци. Те са на улицата, защото искат да живеят в нормална държава.