Ще направи ли електронното управление шофьорските книжки безсрочни

Електронното управление на институциите не е някаква екзотика“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ председателят на новосъздадената държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков.

Обмисля се шофьорските книжки да станат безсрочни.

Той бе категоричен, че чакането по опашки по гишета скоро ще остане в историята.

Хората си взимат отпуски, за да си свършат работата. Но те не са, за да се ходи по гишета, а да се почива. Това носи огромни загуби за икономиката“, коментира Желязков.

Той поясни, че в най-близко бъдеще за собствениците на автомобили ще стане много по-лесно и бързо да ги регистрират и пререгистрират.

 

Още при първото посещениe при нотариус данните трябва да стигнат до КАТ по електронен път. После КАТ само да информира собственика кога да отиде да си вземе талона. Заплащането на таксите също може да става при нотариуса. КАТ пък може да подава информация и до съответната община за това, че колата има нов собственик“, поясни Желязков.

Той коментира и евентуалното премахване на задължителното в много случаи изваждане на свидетелство за съдимост.

За да се случи това, трябва да се променят повече от 40 закона“, обясни експертът.

Той допълни, че премиерът Бойко Борисов е поставил много кратки срокове за въвеждане на електронното управление. Затова никой от заетите в сферата нямало дори да ползва летен отпуск.

Обмисля се шофьорските книжки да станат безсрочни.

Авантаж