Ще се превърне ли брегът на юг от Созопол в поредната бетонна джунгла?

След близо 10 години престой в съда новият Устройствен план на Община Царево е на път да влезе в сила. За това време не постигнаха общо решение за предвиждащ голяма част от ПП Странджа да бъде застроена- до морето и навътре в планината. Местните неколкократно се надигаха в защита на самия ОУП и настояваха той да влезе в сила, с надеждата да се налеят свежи пари в икономиката от инвестиции. други пък протриват доволно ръце да продават семейна земя на златни цени. Дали обаче няма да се повтори сценарият „Созопол“, където в близкото минало т. нар. имотна мафия надви реалните собственици на апетитни терени? Или пък районът няма да се превърне в поредната бетнна джунгла?
Според плана морският бряг южно от Царево ще става умалена версия на Слънчев бряг, а странджанските села – Българи, Бродилово, Кости се разширяват с вилни зони от по 200 – 300 декара.
Близо 6000 декара от новото застрояване ппадат в природен парк – „Странджа“.
От „Златна перла“ до Варвара, край брега ще започва една дълга курортна зона на площ малко над 1300 декара. В курортната зона ще бъдат разположени три вилни зони на общо 552 декара с 25% плътност на застрояване, с 5.5 метра максимална височина и до 2 етажа на къщичките . Ще има и едно ваканционно селище върху 508 декара със сгради до 3 етажа, високи до 10 метра и с 30% плътност на застрояване. А най-високи ще са хотелите в една курортна територия върху 263 декара – до 5 етажа и 15 метра височина, с 30% плътност. Всичко това вляво от шосето. И на юг, около Рибарския залив също ще има вилни селища. Където доскоро беше старият къмпинг „Делфин“ вече се простират хотелчета и вили на над 300 декара – до града.
Само за години Синеморе е двойно по-голям на площ. Платото, което се спуска към Велека вече е плътно покрито с вили и хотели. Пътеките, които се спускаха към плажа са улици, цялата гора с попресъхналото дере е изсечена и изличена, няма блато, а черният път през гората, по който се тръгваше за Бутамята и Липите, е шосе. Сенчестата поляна с конете за езда я няма, конете са на някъде си. Общо 350 декара ново строителство.
Новите вили от калибъра на „Златна перла“ са като гъби в граничното Резово Поляните вдясно от пътя и вляво до морето – общо 347 декара, са почти напълно застроени.
Честито!
Всъщност, може и черният сценарий да се размине-все пак предвижданията са за ниско строителство. А дано,ама-надали.