Прокуратурата внесе днес в съда обвинението срещи пловдивския кмет Иван Тотев

Днес, 05.07.2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе в Окръжен съд – Пловдив обвинителен акт срещу Иван Тотев – кмет на община Пловдив, Димитър Кацарски – заместник кмет на община Пловдив и Димитър Колев – кмет на район „Западен“ в община Пловдив за престъпление по служба, извършено от тримата в съучастие, от което са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък /престъпление по чл. 282 ал.3, вр. с ал.2, пр.1 и 2, вр. с ал.1 пр.1 вр. с чл. 20 от НК/.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

В периода 30.04.2014 г. до 29.07.2015 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя „Запрянови 03“ ООД в нарушение на ЗОП. Освен това тази процедура е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя – „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 689 869.70 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив. Настъпили са значителни вредни последици и от неимуществен характер. Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства.

На съд са предадени и съучастниците на Иван Тотев – Димитър Кацарски и Димитър Колев, които са действали като помагачи и чрез действия умишлено са улеснили кмета на община Пловдив да извърши престъплението.

Заместник кметът Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за Председател на комисия за провеждането на „Открита процедура“ по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително – монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив“. В нарушение на ЗОП, като председател на комисията, на 28.07.2014 г. Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура – договаряне без обявление.

Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице, умишлено улеснил кмета на общината Иван Тотев в извършването на престъпление по служба. Това е станало като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това, а именно : без Район „Западен“ да е страна по Договор за строителство, сключен между Възложителя – Община Пловдив и Изпълнителя – „Запрянови 03“ ООД с предмет строително – монтажни работи на обект „Реконструкция и модернизация на „Зоокът” – гр. Пловдив”; – без Район „Западен“ да е Възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от ЗУТ. и без Район „Западен“ да има качеството на участник в процеса на строителството по смисъла на чл.160 от ЗУТ.

По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж по смисъла на чл. 157, ал.1 от ЗУТ. За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква – датата на заверка на заповедната книга.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Колев и Кацарски са е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разглеждането на делото.