Руската тръба на „Турски поток“ изскача на 25 км от България

Сключеният на 30 май 1913 г. в Лондон мир е много добър за нас. Турция отстъпва на съюзниците всичко на запад и север от линията Мидия-Енос. Армията ни е заела 179 999 кв.км, които никой не оспорва – наши са плодородните южни земи на Източна Тракия, Беломорието и Егейска Македония, но …

Само след 16 дни всичко това е поставено на карта. Без да се консултира и поне да уведоми правителството и народното събрание, Кобургът решава да сплаши противниците си и заповядва на две наши армии да настъпят срещу Сърбия и Гърция. Разбира се, Румъния и Турция се намесват и България се оказва сама срещу пет държави. Макар и непобедена, армията е принудена да капитулира. В края на юли 1913 г. идва катастрофалният за нас Букурещки мир, според който губим Източна Тракия, Източна и Егейска Македония, Южна Добруджа.

Ако Кобургът не беше толкова лаком и сляп България и днес щеше да е на три морета и който и да е „поток“ от газ от Русия към Европа нямаша да има друг шанс освен да мине през територията на България и да си плати, но …

Не е за подценяване и факта, че това е територия и имоти за които Турция не си е платила на изгонените българи, но патрЕотите мълчат днес …

Газопроводът „Турски поток” ще излезе на сушата в района на град Къйкьой, чието предишно име е Мидия, в провинция Тракия в европейската част на Турция. Това съобщи Бурхан Озджан, генерален директор на турската държавна компания „Боташ”.

Районът е на около 25 километра от българо-турската граница и граничната река „Резово. Засега не е ясно дали тръбата ще е в близост до населеното място или на няколко километра от него.

 

Русия и Турция са изяснили и инвестициите си в проекта за газопровода. Двете държави ще финансират съвместно изграждането му, но съотношението на техните дялове е търговска тайна и не се съобщава. Преди няколко месеца от „Газпром” обявиха ,че те ще строят подводната част на газопровода, а турската страна-сухоземната.

И макар новите санкции, които САЩ обсъждат срещу Русия могат напълно да провалят големите инфраструктурни проекти на „Газпром”, сред които най-значимите са „Северен поток-2” и „Турски поток” дали да се тревожим от тази опасна близост ?!

В рамките на 22-то издание на Световния петролен конгрес в Истанбул, министър-председателят на България Бойко Борисов проведе разговори с представители на Русия и Турция относно развитието на енергийната инфраструктура в района на Югоизточна Европа, предава Independent Balkan News Agency.

Имаме сходно разбиране за развитието на газопреносната мрежа, която трябва да покрие региона, осигурявайки по-голяма сигурност на газовите доставки в Европа, заявиха българският премиер Бойко Борисов и неговия турски колега Бинали Йълдъръм.
Те се съгласиха, че добрите икономически връзки между България и Турция, както и тяхната географска позиция, предопределят важността на двустранните енергийни отношения, се казва в съобщение на българското правителство. Борисов е споделил, че голяма стъпка в това отношение би била изграждането на газов интерконектор между двете страни. Той също така подчерта подкрепата на страната за развитието на Южен газов коридор .
Борисов също така „отбеляза напредъка, направен в отношенията с Русия в енергийния сектор“. Той е описал като крачка в правилната посока „пътната карта“, подписана между българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на „Газпром” Газпром Алексей Милер.

Разбрахте ли сега на Вожда пука ли Му за подобни проблеми ?! Ами НЕ!

Свободен автор – Философът