Кой унищожава дюните край Царево?

Кметът Лапчев обвини Васил Гюров, че си паркирал караваната върху дюните, а музикантът отговори, че се крият карти, за да не се види върху какво са построени хотелите

Войната между феновете на дивото къмпингуване и на бетонния комфорт, между нудистите и т.нар. текстилни туристи става все по-жестока. Първият гол отпускар на плаж „Делфин“ вече се сдоби с акт за административно нарушение. Михаил Калчев е санкциониран за нарушаване на обществения ред. Пред камерата на бТВ той сподели, че единствената причина за глобата била, че се разхождал гол по плажа.

Дори и по времето на комунизма голите туристи не бяха закачани, но след като нудисткият плаж бе даден на концесия, порядките изведнъж се промениха – на плажа, който е в защитена зона НАТУРА 2000 и е част от парк „Странджа”, започна строеж на ограда. Изсечени бяха и дървета, но извършителят остава неизвестен за държавните чиновници.

В същото време полицаи се разхождат до плажа, за да глобяват голи „нарушители“ на обществения ред, макар в наредбата, която уж изпълняват, никъде да не пише, че голотата е престъпление.

Голите „престъпници“ естествено ще обжалват и ще спечелят делото. Целта е просто да бъдат изгонени от плаж „Делфин“.

Докато голите туристи спорят с новият господар на плажа и със служителите му дали имат право да се разхождат по пясъчната ивица и да си показват оная работа пред играещите край чадърите деца, общинари посегнаха на рибарски клуб „Даляна“ на Васко Паяка в Резово. Обектът, строен в пущинак, се оказа незаконен, но всичко по Черноморието ни ли е законно? Защо посягат на рибарски клуб, а не пипат огромните хотели, които се издигат край морето, попита журналистът Антон Хекимян. Отговорът е ясен – всичко зависи от интереса. А кой има интерес рибарския клуб да го няма?

Някой е хвърлил око на това място. Този, който къса билетчета в продължение на години и печели стотици хиляди левове от това, че през частния му имот се минава, за да се стигне до плажа на Силистар, който е изключително държавна собственост“, каза режисьора Евгений Михайлов. Този някой според него, май е тъстът на Йордан Цонев.

По-голям интерес обаче предизвика спорът между кметът на Царево Георги Лапчев и Васил Гюров „за“ и „против“ дивото къмпингуване и затова кой унищожава дюните на плажа. Градоначалникът обвини музиканта, че паркирал караваната си върху пясъчните образования. Гюров естествено отрече и попита къде са картите на дюните, за да се види върху какво са построени хотелите.

Караваната ми е в постъпите към плажа, където са изхвърлени много строителни отпадъци. Ние винаги сме питали къде са картите на дюните. Крият се от много време“, заяви китаристът.

Нормално е да се крият, защото ако истината лъсне, животът на политиците в най-морската община ще стане труден.