Асен Йорданов :Закона ”Магнитски” е печален лакмус за цялата страна

Законът „Магнитски“ не е действия на някаква си кантора отвъд океана. По нея работи целият легитимен, демократичен свят, държавите, които са локомотивът на цивилизацията.

Този закон ефективно не е бил прилаган, освен към лица овластени в Русия – руски олигарси, лица свързани с корупция и пране на пари. Сега има шанс този закон да се приложи извън Русия. Това каза пред BiТ журналистът от Биволъ Асен Йорданов.

Започналата процедура в САЩ не е нещо учудващо, защото България е в най-ниските нива по демократично развитие. От години, преди двадесет и повече, България се нарежда на нелицеприятно място по развитието на демокрацията. Има  значение за да се заеме юридическата кантора с този казус. Много е важно, че законът „Магнитски“ е не толкова юридически казус, колкото политически, обясни той.

Институциалната реакция показва паника и тревога от започналата процедура. Тази процедура още не е офилициализирана. Рекцията на Цецка Цачев показва силна  тревога и това, че се страхува, категоричен бе Йорданов.

Цветан Васлв е важен свидетел за това, по какъв начи бе овладяна с престъпни средства цялата власт. Василев трябва да каже как е бил пренесен в жертва, за да бъдат разграбени активите на неговата банка. Това е свързано със зловещи престъпления и данни за пране на пари. За това действа и законът „Магнитски“. То не е хрумване на САЩ. Той добива популярност в целия демократичен свят. Предстои да бъде приет в Канада, приет е във Великобритания, в Латвия го обсъждат.

снимка : BiT

Свободен автор – Философът