Бойко можеше да си спести Добруджа гейт, ако не беше сложил калинка за министър

 За да си наясно с безбрежното море, което представлява правната уредба на екологията в ЕС, трябва да си изключително опитен юрист, коментира Емил Василев

Защо Баце тури калинка за министър на екологията, така и не разбрах. Човекът не е в час и това му личи отвсякъде, сподели във фейсбук бившият депутат Емил Василев.

Скандалът в Черноморска Добруджа можеше да бъде избегнат и да не се налага лично премиерът да ходи да вади кестените от огъня с голи ръце, добавя той.

Просто някой трябваше предварително да поясни, че засегнатите от ограниченията на Натура 2000 граждани ще получат компенсации. Екологията е една изключително сложно регулирана от множество вътрешни и европейски правни актове област, при това с особена чувствителност в България“, коментира Василев.

На всичкото отгоре, освен подходяща квалификация, на Нено Димов му липсва подходящ административен опит. Издъни се брутално при първата напечена ситуация“, добавя адвокатът политик.

Понеже се познавам лично с премиера, ще си позволя да му кажа следното: Баце, не разбра ли, че тия от „старата десница“ за чеп за зеле не стават? Колко пъти още да те издънят?“, пита Василев.

Нено е математик по образование и в кариерата си има 5-6 години на чиновническа длъжност в министерството, но за да си наясно с безбрежното море, което представлява правната уредба на екологията в ЕС, трябва да си изключително опитен юрист или да разполагаш с правен екип на топ-ниво. Случката със зона „Калиакра“ показва, че това явно не е така. Показва и че ти липсва политически инстинкт как правилно да действаш в напечена ситуация“, коментира адвокатът.

Липсата на квалификация, съчетана с липсата на политически инстинкт, са пагубни за когото и да било в държавното управление. Наличието на заредена с отрицателен знак фигура като Тодор Великов в екипа му, говори, че Нено вероятно е там със скрити цели, които трябва да бъдат разнищени от бъдещ антикорупционен орган“, добавя юристът.

Когато в ръководството са професионални мръсници и крадци, какво да очакваш от такова министерство? Иначе Нено може би е свестен човек, познавам го лично, но просто не става за тая работа. Не може да си подбере хората и очевидно правните му познания не съответстват на поста“, коментира Емил Василев.

Според него, хората от старата десница са тежко ментално и манталитетно повредени. Чипът им е напълно изгорял и освен золуми и интриги, нищо друго не са в състояние да произведат.