Вдигнаха заплатите на учителите Остават обаче в пъти по-ниски от европейските

Минималната заплата на училищен директор от 1 септември става 950 лева, а на заместниците му – 887 лева. Главните учители ще взимат най-малко 836 лева, а старшите учители – 792 лева.
Заплатите на останалите учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, треньори по вид спорт, рехабилитатори на слуха и говора и ръководители на компютърни кабинети ще получават заплати, които започват от 760 лв.
Благата вест съобщи лично просветният министър.
Положението в системата обаче е повече онт трагично, според официалната статистика.
Учителите в България, които преподават в клас без да имат диплома за педагози са около 3000.
Това са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози. Те са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни още Такева. Те преподавали основно по чужди езици, математика и информатика.
Другото тревожно е, че близо 45% от преподавателите в предучилищното и училищното образование са на възраст между 50 и 65 години. Едва около 6% са тези под и на 30 години.’
Близо 45% от преподавателите в предучилищното и училищното образование са на възраст между 50 и 65 години. Едва около 6% са тези под и на 30 години.
Въпреки широко рекламираното увеличение на част от учителските заплати преди три месеца българските преподаватели остават най-ниско платените в ЕС. С 4970 евро (9720 лв.) средна действителна заплата за 1 година учителите ни са на дъното, дори след Румъния, където годишната заплата е 5617 евро за началните учители и 5710 евро за по-горните класове.
Години след реформата във финансирането на средното образование и въвеждането на делегираните бюджети доходите в системата у нас продължават почти да не помръдват, особено на фона на другите в Европа. 3 г. по-рано – през учебната 2011/2012 г., средната годишна заплата за учител у нас е била 4780 евро, т.е. увеличението е едва със 190 евро. За сравнение – в Румъния през 2011/2012 г. средната заплата за началния курс е била 4995 евро, а в по-горните – 5078 евро, т.е. тук увеличението е с над 620 евро за същия период.
Заплатата на българският учител е несравнима с повечето западни стани. Дори в бедната и фалирала Гърция педагозите получават около 2700 евро месечно. В някои страни сумите стигат до 5000, а средната цифра за страните членки е между 3 и 4000 енпо. Зифри, за които не може и да мечтаем. За разлика от нас обаче всички страни от бившия соцлагер плащат на учителите си между 3 и 5 пъти повече.
Истината е, че ако обещанията на правителството за заплати от поне 1500 лв. –родното образование ще се срине непоправимо.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!