В.К. след акцията на ГДБОП: Плашат ме със затвор, защото не харесвам Борисов

След като публикувахме „ГДБОП СА ЗАДЪРЖАЛИ ДНЕС ЧОВЕК ЗАРАДИ КРИТИКИ СРЕЩУ ПРЕМИЕРА ВЪВ ФЕЙСБУК„, се свързахме по телефона с репресирания от „режима Борисов 3“:

– Здравейте, г-н В.К., Стоян Тончев Ви се обажда.

– Добър ден! Само искам да Ви помоля нещо, понеже от ГДБОП ме предупредиха да не изнясям нищо за случилото се…

– Това е нещо много сериозно! Как така първо ще Ви привикват, а после няма да искат това да се афишира?

– Явно така са им наредили.

– Разкажи ми какво се случи днес с теб!

– Днес около 12.30 часа на обяд се обади майка ми от вкъщи и ми каза, че двама господина ме чакат и искат да ми зададат няколко въпроса. Бях наблизо в квартала и й отговорих, че след 5 мин. ще се прибера. Качих се. Представиха се. Забравих им имената, естествено, защото не ме интересуваше… Казаха ми, да отида с тях в качеството си на свидетел. Съгласих се. Показаха ми призовка, подписах я и тръгнах с тях към сградата на ГДБОП. Един час ме разпитваха. Събираха информация.

– Какво те питаха и по каква причина са те призовали?

– Не ми показаха листа, който държаха. Получили били информация и разполагали със скрийншот, в който от моя профил във Фейсбук е било написно: „Бойко, времето ти свърши. Народът ще иска главата ти и ще излезе с пушки на улицата“. Става въпрос за публикация от месец април. Аз им казах съвсем човешки, че няма как да си спомня какво съм писал през април месец, а може и да ми е бил хакнат профила, всичко е възможно.

– Ти симпатизираш ли на Бойко Борисов?

Не. Не обичам Бойко Борисов, но не съм човекът, който ще заплашва министър-председателя. Служителите на ГДБОП репликираха, че публикацията ми застрашава живота му и е срещу личността. Казах им, че няма такова нещо, защото, първо, как мога аз да пробия огромната му охрана и да стигна до Борисов и да го убия, за какъв ме имете вие – за психодиспансер?! Аз съм един обикновен човек и пиша всичко, което ми идва на акъла във Фейсбук, защото това се прави там по принцип – споделят се мисли.

– А в крайна сметка има ли такава публикация в профила ти, върна ли хронологията?

– Не съм я връщал, защото до сега, а и в момента треперя.

– Продължавай да разказваш…

– Излязох от сградата. Взех си телефона от едно шкафче..

– Какво?? Незаконно са ти конфискували временно телефона, за да го проверяват и за да не ги записваш?

–  При влизане в сградата ми казаха, че трябва да си го оставя в едно шкафче.

– Как се държаха служителите на ГДБОП с теб?

– Държаха се много мило. Нямало е насилие или арогантно отношение. Най-странно ми стана, обаче, като питаха за едно име.

– Чие име?

– Ванче Михайлов. И им казах, че такъв профил не познавам.

– Ванче Михайлов е известна личност в историята и е починал отдавна. Защо те свързват с него, революция ли си мисли Борисов, че ще вдигаш?

– Питаха ме дали съм контактувал с него. Казах им, че не съм. Дори не съм виждал такъв профил във Фейсбук.

– Какво още те питаха?

– Искаха да им кажа имена на други хора, които пишат против Бойко Борисов. Отговорих им, че 95% от българския народ пише против Бойко Борисов и ГЕРБ.

– Викат те във ГДБОП, защото не харесваш Борисов и се интересуват кой още пише срещу него?! Смехотворно е службите да се занимават с това!

– Не е смехотворно. ТРАГИЧНО Е! И аз първо погледнах от смехотворната страна, обаче, като осъзнах какво ми се случва… Трагично е! Ясно ми е, че действат по заповед и си вършат работата, ама това ли им е работата?! Пребориха ли престъпността?! Всичко това е много гнусно!

– Какво се случи след разпита?

– След разпита ме предупредиха, на излизане от сградата, че това трябва да си остане „тук“, че не трябва да казвам нищо на никого за случилото се. Да, ама аз казах на Владо (журналистът Владимир Танев – бел. р.) и той каза на вас, журналистите. Разказах му какво ми се случи, защото не искам да се случва с други хора. Вероятно ще има последствия, че не изпълних нареждането им да си мълча, но, „Мама му стара!“-  си казах, ако в тази държава, след всичко, което ни причиняват, ако не може и да псуваме срещу управляващите… не знам какъв живот живеем! До къде стигнахме! Не мога да повярвам още!

– Да ти напиша ли името?

– Не. Съвсем човешки те моля – само инициалите ми. Майка ми е възрастен и болен човек. Не искам да я притесняват. Разказвам ти всичко това, защото искам да се разбере от всички – какво всъщност се случва в държавата. Дори от ГДБОП опитаха да ме стреснат и ми казаха, че ако това нещо се случи в САЩ, сега съм щял да бъда в затвора.

–  Така ти казаха?! В САЩ, ако пишеш против властта, ще те вкарат в затвора?? Излъгали са те. Пред Белия дом всеки ден има протестиращи срещу Тръмп. Не ги викат дори на разпит в полицията.

– Да, говорят ми глупости. Имам познати в САЩ и няма такова нещо там. Явно са искали да ме сплашат, но аз съм един проклет македонец, с такъв характер съм, и няма да стане. Това е.

Разговора с В.К. проведе Стоян Тончев

АВАНТАЖ призовава главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира по публикациите и да започне незабавна проверка. Знаем пълните имена на В.К. И разполагаме с координатите му. Ще съдействаме на прокуратурата. Тоталитарният режим в България е неприсъщ за държава-член на Европейския съюз, чийто премиер претендира, че е демократ, а всъщност действията му показват нещо съвсем различно – че е диктатор.