Дадоха Северния плаж в Бургас на „Палм Инвест“, чадърите стават по 1 стотинка

Вицепремиерът Валери Симеонов се закани, че е против плажната ивица да бъде дадена на Маргините

Правителството определи „Палм Инвест“ ЕООД за концесионер на Северния плаж в Бургас. Договорът за концесия е за 20 години. Концесионерът се задължава да извърши инвестиции в размер на 90 000 лв. без ДДС за всяка година от срока на концесията за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и друга дейност.

Цената за ползване на чадър е от 0,01 лв. без ДДС, същата е и за шезлонг в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7,03 на сто. Концесионният договор влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Преди да стане ясно решението на правителството, вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че няма да подкрепи даването на плажа на фирма, близка до Маргините.

„В случая става въпрос за брутално нарушение на закона. Министерството на туризма предлага да се даде концесията на фирмата, класирана на трето място. Първата предлага 640 000 лева на година, втората – 300 000, а третата – 140 000 лева и тръжната комисия решава, че последната трябва да стопанисва плажа“, каза Симеонов в „Денят започва“ по БНТ.

Дали и колко близка е „Палм инвест“ ЕООД до бившите сикаджийски босове обаче не е ясно.

Фирма „Палм инвест“ ЕООД е регистрирана в Смолян през ноември 2016 година, или точно през месеца, в който е обявена процедурата за концесия на „Бургас-север“, съобщава desant.net. Фирмата е еднолична собственост на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев.

В края на май фирма, близка до братята Красимир и Николай Маринови, спечели търга за Северния плаж.“Съмър инвест“ ЕООД трябваше да стопанисва плажа, докато се избере концесионер. Сега договорът ще бъде анулиран и „Палм инвест“ ЕООД ще е новият стопанин на плажната ивица, която е дълга почти два километра.