Държавата на френските ласки

Европейците си търсят изгодата, а не френски ласки от премиерската ре(с)публика

Преди около пет години в София на семинар на ЕНП Бойко Борисов се изцепи : „Нашите министри и кметове са предимно млади хора, завършили навън, с по няколко езика, много добри експерти са, заедно с мен знаем по два-три езика.“

По онова време Борисов не уточни кои езици владее. Той бе на мнение, че не са му нужни чужди езици, защото си имало преводачи …

След като почнал да учи английски, научи да разпознава по устните на чужденците „congratulation“ …

Борисов имал ученически познания по френски, за които споделя : „Вместо това да ходя да уча по френски … ходех да ритам топка …“

Обаче през 2014 г. Борисов се беше подготвил за среща с президента на ЕНП  Джоузеф Дол и проговори на френски ?!!

gospodari.com/как-и-защо-бойко-борисов-проговори-френски-video45229.html

Премиерът Бойко Борисов не изневери на езиковите си лафове и по време на посещението на френския президент. Този път, естествено, Борисов „блесна“ с познания по френски език.

Казвам, че всички парле ву франсе“ – обърна се той към Еманюел Макрон, приветствайки го на летището. Репликата на Борисов бе казанa с гордост по повод на това, че по-голямата част от българската официалната делегация говори френски.

 

Крилатата реплика на Борисов може да чуете във видеото от фейсбук по-долу (11:53):

 

 Преди 10 години пред вестник „Монд” Сейф ал Ислам изразява надеждата си за скорошното завръщане на Абдел Басет ал Меграхи в родината си. Меграхи, който бе осъден на доживотен затвор за атентата над Локърби, получи преди месец право да обжалва присъдата си. В интервюто си за френското издание Сейф ал Ислам е отговорил утвърдително на въпроса дали има връзка между случая на бившия агент на либийското разузнаване и освобождаването на българските медици.В същото интервю синът на Кадафи признава, че важен елемент от споразумението за екстрадирането на българските медици е и голяма сделка за покупка на оръжия от Франция. „Първоначално ще купим от Франция противотанкови ракети „Милан”, а след това замисляме проект за производство на оръжия и поддръжка и производство на военно оборудване”, казва още Сейф ал Ислам. Според него сделката за купуването на ракетите „Милан” е на стойност 100 милиона евро.

Да припомним информацията наБиволъ – „Wikileaks: Как България се отказа от френските корвети“ – https://bivol.bg/wlarmy.html“Какво осуети „договора на века“ включен в амбициозното стратегическо партньорство между двете страни подписано от Никола Саркози в София, на 4 октомври 2007, няколко седмици след еуфорията от освобождаването на българските медицински сестри?

Прочитайки американските дипломатически телеграми от тази епоха, изтекли в Wikileaks става ясно, че българите най-вече са търсили да спечелят време, маневрирайки, за да не ядосат Париж, който игра активна роля в освобождаването на сестрите. Много български официални лица, включително военни от висок ранг не са били заблудени: те считат още от самото начало, че сделката е обречена на провал, френските корвети, макар и най-съвременни, са считани за ненужен лукс за бългаските военноморски сили. Но повече от всичко прочитът на грамите илюстрира усилията разгърнати от Вашингтон, за да разубеди българите да изпълнят този договор, който спред него противоречи на стратегическите интереси на София. И най-вече – САЩ лобират интензивно в полза на покупката от страна на България на американско въоръжение втора ръка – по-специално многофункционални изтребители.

Българските реформи – възможности за САЩ

В дипломатическа телеграма датирана от 29 октомври 2007 [07SOFIA1271], американският посланик Джон Байърли счита, че мерките предприети от българското правителство за реформиране на въоръжените сили са „съществена възможност“ за САЩ. Той дефинира кои са американските приоритети: да се насърчи България, която притежава „много ограничени“ средства да инвестира в сухопътните си сили (бронирани машини, комуникации и леки оръжия) и да избягва на всяка цена купуването на скъпи нови въоръжения за авиацията и флота. Американският интерес е двоен: да се подобри, от една страна, „съвместимостта“ на българските войски при съвместни операции с US Army и Атлантическия съюз (НАТО). И от друга страна, да се опита да спечели пазара за модернизацията на ВВС, като предложи на България по-стари модели, но „напълно надеждни“ F-16 и F-18.

За целта американските дипломати трябва да убедят българите да се откажат от европейските предложения: Eurofighter и, най-вече, шведските Grippen, които предлагат нови машини, но (много) скъпи. Относно ВМС, препоръките на американския посланик са още по-ясни и категорични: „Ще продължим да предупреждаваме българите срещу масивния разход за придобиването на френските корвети“. В тази област Вашингтон смята, че София трябва по-скоро да се ориентира към пазара на оказион, за да купи кораби със „средни възможности“, които да позволят на флота да извършва скромните операции, за които е предвиден. Именно американците са окуражили България да купи няколко фрегати от типа Уилинген от Белгия, една от които е Дръзки, купена през 2005 г., заради огромното им предимство да струват десетки пъти по-евтино (България похарчи 23 милиона евро за Дръзки, впоследствие 54 милиона за три други кораба, две фрегати и един минен ловец през 2007).

Френските корвети – скъпи и ненужни

На 18 септември 2007 [07SOFIA1122] (б.ред. виж превода на български), американското посолство посвещава цял доклад на френските корвети. Грамата на шарже-д-афер Алекс Карагианис препредава доверените разговори с няколко високопоставени български военни, които смятат, че договорът с Франция може да „изкара от релси“ целия процес на модернизация на армията. Те подчертават също че тази покупка, „диктувана единствено от политически съображения“, не „отговаря на операционните нужди“. Те припомнят също, че цената на корветите рискува да наруши трайно равновесието на отбранителния бюджет, лишавайки в продължение на години от финансиране други сектори на армията. Американският дипломат цитира по този повод Илко Димитров, зам.-председател на Комисията по отбрана на парламента, който припомня, че френското правителство и предприятието Armaris (филиал за експорт на DCN и Thales), имат силни връзки в страната. Друг контакт на американското посолство от Министерството на отбраната сигнализира, че някои български управници биха могли да имат лична изгода от този договор, внушавайки за съществуването на комисионни и други материални облаги. Този източник „не стига дотам, че да иска намесата на Вашингтон в това досие“ отбелязва автора на грамата, но подчертава, че единствено „намесата на по-висша инстанция“ може да спре на този етап тази „договорка“.

Всички тези опасения са формулирани няколко дни преди визитата на Никола Саркози в София, на 4 октомври 2007, за която всички говорят, че е повод френският президент да събере дивидентите от неговия ангажимент – и най-вече на съпругата му Сесилия – в аферата с българските медицински сестри, върнати в страната от самолет на Френската република на 24 юли 2007 след осем години прекарани в занданите на Кадафи. Този договор е нещо като черешката върху тортата след договора за стратегическо партньорство, който двете страни се канят да подпишат при визитата на Саркози в България. В заключението американският дипломат опитва да смекчи драмата от събитието, припомняйки, че българите са майстори в изкуството да подписват амбициозни договори, които не смята да уважат…“

Въпросът за френските корвети изплува поне още веднъж, когато през април 2011 г. Борисов свързва френското вето върху влизането на страната ни е шенгенското пространство с провалената корабна сделка, коментира webcafe.bg.

„Става въпрос за стотици милиони евро загубени за французите, мислите ли, че ей така ще ги забравят?“, оправдаваше се той пред Народното събрание.

Това не са единствените горчиви премеждия на френската военна индустрия у нас. През 2010 г. кабинетът „Борисов 1“ се отказва и от три вертолета AS 565 Panther за ВМС. Машините са част от мегасделката сключена през 2005 г. за 12 броя Cougar и шест Panther за общо 360 млн. евро. Поръчката се изпълняваше от френския клон на европейския вертолетостроител Eurocopter (днес Airbus Helicopters).
Този понеделник френския финансов седмичник „La Tribune“ съобщи, че една от целите на визитата на Еманюел Макрон в България е да се удари рамо на френската държавна компания Naval Group (наследник на DCNS) в опитите ѝ да се пласират две корвети от клас Gowind.

Друга френска държавна компания, Nexter Group, има амбиции да ни продаде бронираната колесна бойна машина за пехотата VBCI. България има план да придобие 198 такива машини за 1,22 млрд. лева.

Европа, демокрация, еднакви доходи, социален дъмпинг и т.н. всичко това са видимата част от айсберга на френските мераци и френските ласки на Боко, генерал и генералша Радеви в премиерската република …

Истинската подводна и огромна част е търговията и икономиката с нашата премиерска република на политикани и френските ласки не могат да я заменят, а само еврото в стотици милиони и дори милиард и кусур от бъдещи сделки от типа „Шенген и еврозоната срещу оръжие и още нещо като подкрепа на Мак(a)рон срещу Полша и Унгария, които не искат да се кланят безплатно …

Ако не знаете какво означават безплатните френски ласки потърсете мнението на труженичките покрай магистралите.

Ласките са си ласки, но оборотите и печалбите са за еврогосподарите …

Свободен автор – Философът