Жеравна – интереси, пари и схеми

Кметът на Котел е съпруг на видната министърка на земеделието на ГЕРБ Десисилава Танева, влязла в ГЕРБ с личните протекции на Цветан Цветанов

Преди два дни, когато моят приятел ми звънна да ме осведоми за цените на „Фестивала на народните носии в Жеравна“, не знаех нищо повече за този Фестивал, освен че едни хора се събират с носии и се наслаждават на народното ни творчество съхранено през годините. Но,както знаете, бутнах кошера и нещата, които се показаха под повърхността, са страшни и не трябва да бъдат обект на разследвания от журналисти, а от Прокуратура.

Не знам, дали ще го направят от там, но съм сигурен, че в Жеравна нищо не се прави от Родолюбие, а само и единствено за пари!

Защо твърдя това ли?!Защото сега ще ви представя фактите и няма да се върна десет години назад, защото и тогава е имало въпроси, а ще представя това, което научих и успях да прочета през последните 24 часа. Ще започна  с една мисъл на Лукиан: „…за да станеш богат за кратко време, е нужно само да се представиш за Християнин…“. (благодаря на човека, който ми я изпрати)

Защо, започвам така ли, много е просто – нищо в Котел и на Жеравна не става случайно, а скандалът, ако бъде разровен дълбоко, може да се окаже и по-жесток от „Суджук -гейт“, защото, ако там са изнудвани хора, тук са ощетени и държавата и общината и става въпрос са стотици хиляди левове, може и милиони да са зависи, кой и как ще оценява щетите нанесени от една група хора!

И така, да започна от там, че кметът на Котел е мъж на видната министърка на земеделието на ГЕРБ Десисилава Танева, според моите източници влязла в ГЕРБ с личните протекции на Цветан Цветанов и същият този кмет отдава на Концесия чрез решение на общинският съвет на незнайно кой и как местността, където се провежда фестивала за срок от три години, за колко пари все още нямам отговор (все пак вчера беше неделя, а и хората бяха на фестивал).
И тук, като вземем под внимание факта, че фирмата, която събира входната такса е създадена преди месец, ми е много интересно – Кой е концесионерът?

Нещата стават още по интересни, когато се заровите в културната програма на община Котел и видите, че фестивалът е включен там!!! Това означава само едно, Община Котел отделя пари за фестивала, от който не получава нищо или някаква мижава сума за концесия, но за сметка на това влага определена сума за частният фестивал на народната носия. Колко е сумата все още нямам отговор.

Но да продължа, въпреки многото сигнали към кмета, че се унищожава гора, заради фестивала, той не предприема никакви мерки!!! Резултатът е ясен – местността е дадена на Концесия, концесионера да се оправя!!!

Получих много сигнали от хора, които са искали да правят сватби на фестивала, удобно са били препращани към хората-организатори на фестивала Христо Димитров и сестра му Елена Андерсон!!! Които също така са свързани с ансамбъл „Българе“, спонсориран през последните години от много държавни дружества, най-голямото от които е АЕЦ „Козлодуй“, също така получили милиони от дарения от чужденци и българи в чужбина.

Също така искам да подчертая, че идеята за “ Фестивал на народната носия“, не е на Христо Димитров, а на един човек, който не е между живите вече и е похарчил над два милиона евро свои лични средства да поддържа ансамбъл „Българе“ за повече от единадесет години, в които е бил свързан с България.

Но да се върнем към Фестивала и отново на цените и сергиите, понеже се оказа, че фирмата организатор тази година „Фест Продакшън“ ЕООД на Елена Андерсон, регистрирана на 05.07.2017 г.  Наема готвачи на принципа на кетъринга, но храната и напитките ги продават пак те – организаторите, интересно ми е колко ДДС ще платят организаторите на държавата, след като е видно от касовия бон, че нямат все още регистрация и за това! Или просто ще я закрият тази фирма и държавата ще пие една студена вода има няма на стойност, стотици хиляди лева.

Но да продължа, защото фирмата-организатор имала разходи, но се оказа, че организаторите не плащат на участниците хонорари или пък да им осигурят поне храна – няма такова нещо. Участваш и си плащаш – за тях парата, за тебе славата.

Стига се до парадокса, мъж и жена дребни занаятчии наемат сергия да продават ръчно изработени неща и се оказва, че цената която заплащат за наем включва само един пропуск, ако ще влизате двамата още 25 лева – ако обичате, това е цената за вход.

Но да продължа с топлата връзка на Фестивала с властта, защото нещата са толкова пошли и толкова зле скроени, че вечният в носия Цветан Цветанов, който се явява явно талисман на Фестивала от три години не пропуска да обиколи поляните, гордо е затъкнал в пояса си два пистолета на всяка снимка, която споделят организаторите, които държат и телевизионните права, за които никъде не видях да има цени, но пък гледам Канал 3 предават от там 3 дни, без да се явяват медиен партньор, там такъв е телевизия „СКАТ“ на министъра на Слънчев бряг, който си има и верен приятел в управата на фестивала в лицето на Георги Манев, четвъртият в коалицията „Обединени патриоти“, вкаран там в последният момент преди изборите, виден строителен предприемач от Бургас.

И ако дотук картинката ви се изясни, то за мен има още няколко неизвестни, кой охранява събитието и кой чисти след него, за почистването имам информация, че е общината за своя сметка, но за охраната никой не даде яснота..

И така, искам да отбележа, че не цените ме подразниха на този фестивал, а схемата в която едни хора явно се облагодетелстват на гърба на държавата, общината и хората. И ще помоля застъпниците на ГЕРБ и компания да спрат да ме поучават как и защо бил Фестивала, понеже това си е Панаир, с който се граби от държавата и хората. От момента, в който решите да отидете на Панаира и отворите сайта свързан с това, попадате в кръговете на едни хора, свързани помежду си отдавна с идеята да ви отмъкнат една пара!
Защото, дори носията, която ще наемете или ризата, която ще си купите за 50 лева, са в схемата и само и единствено една фирма прави и това, благородно само и единствено заради Фестивала!
Пазарна Икономика – нали?

Министерството на туризма се е отчело подобаващо на Фондация “ Българе“:

Снимка на Kalev Atanas.Снимка на Kalev Atanas.Снимка на Kalev Atanas.Снимка на Kalev Atanas.Снимка на Kalev Atanas.Снимка на Kalev Atanas.

Атанас Калев