Зам.-кметове губят дела, Пеевски с фаворит за нов кмет на Поморие сред тях

Истината за поморийските управници е неприлично неудобна

Засегналите се заместник-кметове на Поморие Илия Джингов (братовчед на кмета Иван Алексиев) и Кунчо Гайдов загубиха на първа инстанция заведените от тях дела срещу протестиращи гражданки, недоволни от начина на управление на Община Поморие. В мотивите си районният съдия на Бургас Мая Стефанова, следвайки духа и буквата на закона, безпристрастно, обективно и много прецизно порязва мераците на самозабравилите се парвенюта, обяснявайки защо приема подсъдимите гражданки за невиновни.

…“От изготвената фонограма на записа е видно, че на посочените в екзит-файла  дати 21.08.2013 г. и 22.08.2013 г., на протеста пред сградата на Община Поморие три протестиращи жени едновременно започват да скандират:

„Оставка ГЕРБ, синове и внуци на БКП.
Иван Алексиев, осиновеното дете на олигархията, син на партийна секретарка и баща комунист-сталинист от БКП. Алексиев, имаш ли още от родата, да ги назначаваш в Общината?
Илия Джингов – син и внук на БКП. Продавач на зеленчук, марш от тук. Назначен си в Общината като брат’чед на кмета от родата.
Кунчо, гайда, тъпан, син и внук на БКП. Диплом ел.транспортен, пътен кмет строителство е оцелял, заради своя асфалтов материал. С жена си има конфликт на интереси, но партията ГЕРБ не му се меси…“…

Протестът на протестиращите граждани е заснет от оператори на фирма  „Прима САТ“ (Несебър), по поръчка на секретаря на Община Поморие – бившето ченге Тони Митев (недопуснат от съда като участник в процеса). По това време „Прима САТ“ е в договорни отношения с Община Поморие.

Съдът приема фактическата обстановка за доказана от събраните по делото гласни доказателства – обясненията на подсъдимите Таня Гюрова, Ваня Жекова и Иванка Пулева и показанията на свидетелите Стоян Тончев, Богослов Виглов, Стоян Пирев, Калоян Наумов, Георги Камов, Иван Манев и Димитър Личев… както и от събраната документация.

Съдът кредитира обясненията на подсъдимите протестиращи, които са искали да изразят своето недоволство от начина на управление на Община Поморие, в лицето на кмета Иван Алексиев и неговите заместници Джингов и Гайдов. По-конкретно – недоволство от непрозрачното управление при възлагане на обществени поръчки и даване на постове на негови роднини. За да защитят гражданската си позиция, протестиращите жени са избрали да носят плакати и да скандират. Подчертава се, че техните действия са продиктувани не само от лични мотиви, но са го направили в името на обществото и за жителите на Поморие. 
Тези обяснения на подсъдимите се потвърждават от свидетелите Стоян Тончев, Богослов Виглов и Стоян Пирев, които са преки очевидци на протеста и са установили причината за неговото организиране и провеждане. Не е имало нарушаване на обществения ред, в какъвто смисъл са и показанията на Камов, Личев и Манев – и тримата служители на РУП-Поморие.

Съдът не кредитира показанията на свидетелите Гергана Паскова и Милен Костадинов. И двамата са служители на Община Поморие и това прави показанията им пристрастни и заинтересовани, тъй като са в състояние на зависимост от тъжителите. Съдът не кредитира показанията на Паскова и Костадинов и по друга причина. Съдът установи, че при тях е налице стремеж да бъдат пресъздадени обстоятелства описани в частната тъжба, а именно – дословно повтаряне на обидни думи и то по начин и последователност описани в тъжбата.

При стриктното спазване на визирания обективен критерий, съдията-докладчик намира, че е доказано по несъмнен начин, че употребените от подсъдимите изрази по адрес на двамата тъжители не изпълват признаците на конкретен престъпен състав. Налице са твърденията относно произхода на адресатите, техни родствени връзки, получено образование, като за тези изрази не съществува законова забрана.

Съдът не установи да са използвани обидните изрази и думи, описани в тъжбата на Илия Джингов, като: „мафиот, ченге, подлога, дете на мръсен комунист“. Твърдения за тези думи има единствено в показанията на общинските служители Паскова и Милен Костадинов, но на тях съдът не им даде вяра, не ги кредитира, като ги намери за пристрастни и заинтересовани. 

Преди съдът да припомни регламентираното основно конституционно право на гражданите на Република България – на свободно мнение и неговото разпространение чрез слово, писмено или устно, и чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека, е съобразил, че преценката, дали тъжителят Гайдов се обижда от думите „гайда“ и „тъпан“, е субективна, и усещането му за унижение не може да намери обективен израз.

Адвокат на зам.-кметовете на Поморие е Станко Кралев. Той представлява и тъжителят Иван Алексиев по други загубени дела срещу поморийци, които защитават обществения интерес, упражняват журналистическа дейност и борaвят с истини.

Обръчът около поморийския кмет Иван Алексиев започна кораво да се затяга

 Управлението на двумандатния феодал на  ГЕРБ,  приближен, подкрепян и чадъросван и от ДПС, бе осеяно със скандали, репресии, порочни практики с общински имоти, митинги, протести и дълги съдебни процеси. Стигна се дори до мокра поръчка на журналист, разобличаващ общинските далавери с имоти и недвижимо имущество, асфалти, пилеенето на данъкоплатски пари за лични и семейни нужди и интереси.
Всичко това хвърля допълнително негативна сянка върху партия ГЕРБ и Бойко Борисов, които засега неофициално са се разграничили от поморийския дерибей, имайки предвид предстоящото председателство на Съвета на ЕС от България и активирането на поправката „Магнитски“.

Корабът „Община Поморие“, обаче, се пропука и плъховете един по един започват да напускат пробитата палуба. След скандала за военния имот в Поморие и опитът да бъде отменено 80-годишно дарение, а и по други финансови причини и интереси, зам.-кметът Илия Джингов, братовчед на кмета Иван Алексиев, подаде оставка

Според източници на АВАНТАЖ, Илия Джингов е новият фаворит на #КОЙ за кмет на Поморие, препоръчан от Чочо Александров. Изборът му щял да бъде бетониран благодарение на гласовете на работниците на фирмите (Камен Костадинов), които ще изграждат новия път, свързващ Бургас и Слънчев бряг. По-голямата част от трасето попада на територията на община Поморие и именно за там било планирано да бъде направена адресната регистрация на свежите електорални единици.
Допуска се, че Джингов е бил посъветван да се оттгегли от Община Поморие като зам.-кмет. Целта е да излезе чист и сух от кочината (и пласиран за градоначалник), за която се предполага, че скоро служби и прокуратура ще разтурят. Към момента Община Поморие се разследва по много сигнали, като има и образувано официално досъдебно производство за безстопанственост – ощетяване на общинската хазна, непровеждане на обществени поръчки съгласно Закона за обществени поръчки (ЗОП) и изплащане на фирми суми, които са над първоначално договорените. Това е констатирано при проверка на Държавна агенция финансова инспекция, за което са наложени актове на кмета Алексиев, зам.-кметовете Янчо Илиев (финанси) и Кунчо Гайдов (строителство и транспорт).