Защо лекарите ни гледат като банкомати?

 Не считаме, че лекарят, който помогна на дъщеря ми, трябва да отнесе вината, тъй като не той определя ценоразписа, каза майката на Димана, платила 125 лева за гипс

Не е нормално в болниците да ни гледат като банкомати, споделя майката на Димана. Момичето, което преди около месец си счупи ръката и се наложи родителите му да платят 125 лева в бургаската МБАЛ „Дева Мария“, за да бъде гипсирана, вече е добре и почти е забравила за болката. Майка й обаче се надява някой да понесе отговорност за безобразията в здравната система.

От медицински одит започнаха проверка по случая, след който стана ясно, че виновен за създалия се здравен абсурд е лекарят, помогнал на детето.

Близките на Димана обаче ще обжалват проверката с искане за нова, тъй като не е нормално медикът, помогнал на детето, да бъде обвиняван. Не считаме, че той е човек, който трябва да отнесе вината, тъй като не той определя ценоразписа, каза пред камерата на Нова телевизия майката на момичето Дафина Стефанова.

Според медицинския одит, д-р Бурмов е нарушил правата на Димана, като не е информирал семейството, че посещението им в болницата ще е безплатно и за сметка на НЗОК, само ако детето бъде хоспитализирано.

Собственикът на МБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих не крие възмущението си. И лекарите, и пациентите са жертви на организацията в здравната система. Трябва да бъдем наказани, защото сме осигурили специалист, заяви той.

Според регионалната здравна инспекция, случаят на Димана не е бил спешен и манипулацията с право е платена от семейството. Единственият вариант гипсът да излезе безплатен е с направление от личния лекар, но това означава детето да се превива от болка, докато кабинетът отвори врати.

Ако ни бяха запознали, че имат спешен център и че първо трябва да я прегледа друг лекар, положението щеше да е различно. Те обаче ни посрещнаха с ценоразписа“, каза майката на Димана.

Тя обвинява лекарите, че гледат на пациентите като банкомати. Но каква вина имат медиците? След като политиците превърнаха болниците в търговски дружества, е нормално хората с белите якички да се възприемат като търговци. Затова и гледат на хората като банкомати.