Изкараха Сузи крадла, рогатият май й го върна за средния пръст

14-годишната дъщеря на Орхан Мурад се оправда, че взела инструментала от Бис, но се оказа, че мелодията е от известна религиозна песен на бахайската вяра

Палавата Сузи се оказа крадла. 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад е откраднала музиката на песента си „Луцифер и Буда“ от религиозна песен на бахайската вяра.

Приликите между песента на Сузанита (само официалното видео на която е гледано в „Ютюб“ над 5 млн. пъти) и парчето на арабски диджей отпреди две години вече са разконспирирани. Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Вярно, звучи екзотично и източно, може да е избран, за да пасва на частта на заглавието, отнасяща се до Буда.

Само че този семпъл е… от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра, съобщава бТВ.

Бахайството е религиозно течение, формирано преди два века в Персия. Към днешна дата има няколко милиона последователи, най-много от които са в САЩ. Има последователи дори и в България.

В оригиналната песен се пее следното:

О, боже, славен и свещен! О, боже, милостив и добър! Освободи ни от трудностите чрез твоята милост и доброжелание. Наистина, ти си милостив и добър (Allahumma yá Subúhun yá Quddus yá Hannánu yá Mannán. Farrij Laná Bi’l-Fazli Va’l-Ihsán. Innaka Rahmanu Mannán)“.

От движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента – представете си песен с подобен текст върху семпли от „Аве Мария“, например. Но въпросът има и друга страна – авторскоправна.

Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана е от известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Мисаг и е изключително популярна след последователите на бахайската вяра.

Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали, че подобна кражба ще им се размине“, казва продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс, с когото разговаря Стоян Георгиев.

Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Мисаг е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.

Оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за Бог. Тази песен възхвалява приноса на Бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен“, споделя продуцентът.

Няма да се оплаквам за това, че съдържанието е сексуално или, че това е 14-годишно момиче. Тяхна работа е какво правят. Но не могат да правят това с музиката на някой друг“, коментира Прайс. Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име, добавя той.

Децата са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство“, каза пък Орхан Мурад.

Според него мелодията на дъщеря му била съвършено различна, но може да се уверите в това, че не е съвсем така, като слушате двете песни.

Авторът на инструментала е Бис и аз лично съм се свързала с него“, каза и Сузанита, макар да не можа да посочи кой е той.

Имаме доказателство, мога да ви покажа. Нека всички видят, че не крада, имаме позволение“, добавя Сузи.

Доказателството“ й обаче няма юридическа стойност. Палавата девойка се готви да залее медиите с информация за това, което са си писали с Бис, но той не е автор на музиката.

Месец след като си показа дупето и размаха среден пръст на рогатия, лукавия й го върна и то тъпкано.