Кой и защо дискредитира президента

Цветан Василев да стяга куфарите за България… или президентът да започне да уволнява съветниците си, начело с шефа на кабинета?!

Президентът Румен Радев заяви вчера в град Ахелой, че ще гарантира сигурността на банкера Цветан Василев, ако той реши да се върне в България и да даде показания по делото „КТБ”.  Радев обясни, че с разсекретяването на двете стенограми за банката е дал своя дял в осветляването на скандала и оттук нататък думата има правосъдието.

„Както знаете България не е президентска република. Правомощията на президента по отношение на съдебната власт са изключително ограничени. Помните обаче, че разсекретих, направих публични стенограмите от КТБ, което моят предшественик упорито отказваше да направи, с което дадох своя дял в осветляването на тази проблем. Той вече е в ръцете на правосъдието. Но господин Василев може да допринесе много за разрешаването на този скандал като даде валидни показания и надявам се да представи доказателства. Според мен това трябва да стане в един прозрачен, открит, публичен процес. Ако Цветан Василев реши да се върне в България с тази цел, ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност“, заяви Румен Радев в отговор на журналистически въпроси, свързани с отвореното писмо на съпругата на Цветан Василев, която търси защита за своето семейство от държавния глава.

Казаното от главнокомандващия на въоръжените сили на РБ  звучи прекрасно, но за съжаление то не кореспондира с правомощията му, предоставени от Конституцията на Република България. Нито с истината.

Президентът, както и Конституционният съд, се поставени от Конституцията извън трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Президентът не може да гарантира сигурността на банкера Цветан Василев, нито да му осигури справедлив процес. Най-вероятно, при стъпването на Василев на българска земя, той ще бъде арестуван, а определението на съда за мярката му за неотклонение ще е „задържане под стража“, като сметне, че има възможност отново да се укрие в Сърбия. За изясняването на обективната истина, както и на факти и обстоятелства, допринасящи за нейното осветляване, Василев може да бъде разпитан от прокуратурата и в конферента връзка, което е процесуално допустимо. Това вече три години не се случва и навява на мисълта, че не се търси „обективната истината“, а друго. Ако Василев бъде арестуван, той ще попадне в ръцете на тези, които фалираха КТБ и от които банкерът се крие. Как президентът Румен Радев може да гарантира, че Цветан Василев няма да се разболее в ареста и предаде Богу дух?!

Румен Радев заяви, че с разсекретяването на стенограмите за КТБ е допринесъл за осветляването на скандала. Президентът услужливо пропуска факта, че той не е изнесъл в публичното пространство въпросните стенограми по собствено желание, а в изпълнение на съдебни решения. Президентската  институция беше осъдена в два отделни процеса, след отказа си да разсекрети разговорите при предшественика му Плевнелиев.

Държавният глава коментира и проверките за шума по морето. „Целият скандал около Слънчев бряг показа няколко неща, които всъщност всички знаем. Едното е, че не се спазват законите, но другото е, че институциите не работят достатъчно ефективно. Тази сутрин чух разумни призиви за диалог, надявам се правителството да го инициира. Надявам се той да бъде успешен и правилата да са ясни  предварително, а не да се сменят в средата на сезона„, призова Радев.

С това свое изказване президентът сътвори огромен гаф. Румен Радев не е юрист по професия, но пък затова има правен екип, който да го съветва по въпроси от това естество. До този момент съветниците на президента не само го поставят в неловки ситуации, които го компрометират и предизвикат скандали, но и провокират усещането у хората, че, или не познават българското и европейското законодателство, или са подвластни на нерегламентирани обвързаности и умишлено дискредитират президента и ръководената от него институция.

Чл. 16а, ал. 2 от Закона за защита от шума в околната среда гласи, че: ,,Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23:00 и 7:00 ч.’’. Този разпоредба е приета през 2009 г., а не по средата на летния сезон и е приета във връзка с транспониране на Европейската Директива  2002/49/ЕО, свързана с оценката и управлението на шума в околната среда. С изказването си Румен Радев демонстрира некомпетентност, освен това то представлява публично разпространение на неистини от държавния глава, защото никой не е променял правилата в средата на летния туристически сезон.

Повече от скандално е, ако съветници на Румен Радев не познават Българско законодателство, което не е от средата на сезона, а е от 2009 г., както и Европейско законодателство, което е от далечната 2002 г. Те съветват президента да приветства и призовава за диалог със закононарушителите, вместо да подкрепи действията на изпълнителната власт спрямо тях.

С изказванията си президентът нарушава и клетвата, която е положил при встъпването си в длъжност, а именно: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията  и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.
Търсенето на диалог със закононарушителите и непремерените изказвания в техен интерес не са действия, ръководени от „интересите на народа“. Освен това Румен Радев подвежда бягащ от българската политическа мафия банкер, че може да гарантира сигурността му, ако се върне в България.

Да стяга ли Цветан Василев куфарите за България, президентът да започне с искането на оставки в кабинета си (начело с шефа на кабинета), или изказванията на Румен Радев са плод само и единствено на вътрешните му убеждения, са въпроси в публичното пространство, които подсказват, че президентската институция е в криза, превърната е в машина за гафове и изпълнение на политически, прокурорски, мафиотски и олигархични поръчки.

АВАНТАЖ публикува коментари от Facebook, свързани с изказването на президента от 20.08.2017 г.:

Явор ДачковИнтересно – как президентът ще гарантира сигурността на Цветан Василев, след като подчинената му НСО се управлява от Делян Пеевски и Борисов с негово съгласие. Румен Радев не посмя да уволни шефа й, дори след като бяха развити болтовете на гумите на автомобила на председателя на ВКС Лозан Панов, което очевидно беше работа на самата НСО. Цветан Василев не ми се вижда толкова глупав, че да се хване на това. Ще е добре Радев да е обещал тази сигурност от наивност или някаква особена конспирация, защото в противен случай оставя впечатлението, че служи за примамка.

Методи ЛаловНяколко бележки по казаното от президента (юридическите му съветници май са в отпуск, но и след като са го посъветвали да обнародва изменията в ЗСВ и НПК не може да се очаква много от тях).
Първо, обвиняемият (подсъдим в съдебната фаза на наказателния процес) не дава ПОКАЗАНИЯ (такива дават свидетелите), а ОБЯСНЕНИЯ. Между двата вида гласни доказателствени средства има съществена разлика, която дори студентите по право могат да правят.
Второ, президентът НЕ МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА СИГУРНОСТТА на никое лице, тъй като не разполага с правомощия за това според КРБ.

Христо КомарницкиВече 8 месеца е президент, а все още говори и изглежда компетентно единствено, когато става дума за самолети. Не беше ли по-добре да е Министър на отбраната?