КРИЗАТА С ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ СТИГНА ДЪНОТО

80% ОТ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ МОЖЕ ДА СТАНАТ СТУДЕНТИ
Кризата в системата на висшето образование тази година удари дъното. 44000се оказват незаетите бройки в родните ВУЗ-ове, а Софийският университет обяви, че за да попълни недостига ще приема и кандидатствали в други учебни заведения.
Което значи, че кандидатствали в Перник, Шумен, Бургас и други регионални ще могат да се преместят в Алма Матер на субсидирани от държавата бройки.
Незаети места има и в университетите във Велико Търново, и Пловдив.
Ако към този факт се прибави и, че в Софийския масово са приети за студенти кандидати, получили тройка на изпитите картината е трагична.
Според официалната статистика пък, абитуриентите от приемания набор са малко над 55000 души. Което означава, че около 80% от завършилите средно образование без никакъв зор може да се сдобият с диплом за висше. Друг е въпросът-колко ще са качествени като кадри въпросните тройкаджии. Друг е и въпросът, кому е нужно в държавата да се субсидират подобни безумни мероприятия, след като отдавна е ясно, че доста от съвремените вишисти се стремят да получат дипломи само за престиж.
За кризисната ситуация се алармира отдавна, но определени интереси спъваха задъжителната реформа.
Е-дъното се показа. Остава МОН и правителството да спрат това безумие.
Нови критерии и дори закриването на ВУЗ-ове са неизбежни. Че качествените ученици ще продължат да бягат да следват в чужбина е ясно. Но поне, тези, които изкласяват тук да са на ниво и да са търсени и реализирани кадри.