Мигрантите сменят маршрута, бежанска вълна може да залее Бургас

Румънската брегова охрана задържа в Черно море 70 мигранти от Сирия и Ирак

Румънската брегова охрана е задържала тази нощ лодка със 70 мигранти в нея в Черно море в близост до пристанището Мангалия, предаде агенция Аджерпрес.

На лодката е имало 23 деца, 12 жени и 35 мъже от сирийски и иракски произход. Една от жените, която била бременна, е транспортирана в болницата в Мангалия, съобщава бТВ.

В края на миналата седмица румънската брегова охрана задържа моторна яхта, плаваща под турски флаг, с 69 нелегални мигранти от Ирак отново в района на пристанището Мангалия в Черно море.

Румънски медии писаха след това, че Черно море изглежда, че става алтернативен маршрут на трафикантите на хора, които водят мигранти в Европа.

Преди година историкът проф. Божидар Димитров предупреди, че е възможно да ни залее нова бежанска вълна. Тогава той загатна, че е възможна инвазия с лодки, като съобщи, че по турското крайбрежие има над 50 000 таки (б.а. лодки).

Засега рискът мигрантската вълна да залее Бургас изглежда малък, защото е ясно, че на мигрите им е по-евтино да срежат оградата и да подкупят подкупните гранични ченгета, отколкото да плащат на лодкарите и да се давят в морето. Ако обаче изпратят армията да пази оградата, ще стане страшно. Хиляди лодки ще тръгнат към морските ни градове.