Миденият плаж остана без стопанин

Наемателката Мая Иванова спряла да го стопанисва, след като разбрала, че не може да строи заведение, а министър Ангелкова скъса договора за наем

Миденият плаж край Лозенец остана без стопанин. Наемателката Мая Иванова спряла да го стопанисва, след като разбра, че не може да строи заведение. От Министерството на туризма пък съобщиха, че прекратяват договора за наем на плажа, считано от 1 октомври 2017 г.

Въпреки че има наемател, ивицата тъне в боклуци. Там, в края на месец май местните излязоха на протест срещу изграждането на заведение на скалите до плажа, което наемателят започна да гради. След протеста заведение няма, но няма и стопанисване на плажа. А дървеното скеле върху скалите все още си стои, съобщава Нова телевизия.

До решението на Министерството на туризма се стигна след направени серия от проверки на морската ивица през летния сезон, последната от които е била в края на месец юли 2017 г. Инспекциите на място са били както планирани, така и по сигнали и жалби за състоянието на плаж „село Лозенец“, постъпили от Сдружение с нестопанска цел „Всички за Лозенец“ и др.

Договорът с наемателя е сключен през юли 2016 г. с търговско дружество след публично обявен търг. Според документа за отдаване на плажа под наем обаче, контрактът не може да бъде прекратен в периода 1 юни – 30 септември, докато трае активният летен сезон.

От миналата година сме започнали действия. Договорът на фирмата е сключен още през миналата година, но плажът не се почиства, не се охранява. Плажът не се стопанисва и никога не се е стопанисвал”, заяви за „Здравей, България” председателят на Сдружението „Да запазим Лозенец” Таня Желязкова.