На Пеевски ДПС не му трябва, Доган това трудно го преглъща

За Пеевски Борисов е временен актив, който се заменя веднага със следващия „Бойко“ 

Никак не съм сигурен, че Доган ще може да се освободи или договори с Пеевски лесно. Ако беше преди една, две години – да, но днес КТБ мрежата, която беше критична за сигурността на модела я няма – Доган там беше главният. 
Неговият модел предполага присъствие във властта през ДПС и кеширане на властови позиции. ДПС олекна много с бланкетната си защита на Пеевски. Той богатее, те линеят политически.
Пеевски обърна нещата като се договори с Борисов и Цацаров – и прави пари без да има нужда от присъствие на ДПС във властта. 
И тук вече назрява взривното развитие – на Пеевски ДПС не му трябва, защото какво има го реализира през Атака, ПФ и дори ГЕРБ. Договаря се с ББ и парламентът действа. ДПС с времето става излишна, освен от време на време да играе резервна гума в случай на „лирични отклонения“ на патриотите.
Това Доган трудно преглъща, защото олеква ролята му – негова и на ДПС, пък и цялата схема за разпределение.
Спорно е с кого ще остане лоялността – на Цацаров, на службите – Пеевски концентрира много власт, но има да връща много пари – и на Русия и на банки. Не е изградил стройна бизнес империята, която да оперира без нуждата от постоянна държавна подкрепа – и особено без защитата на прокуратурата.
Въпросът е с кого ще тръгне Цацаров?
Пеевски не е просто новия Илия Павлов и ковчежникък на модела Кой? – Докато опраскаха Цветан Василев – който в известен смисъл играеше конкурентна на Пеевски роля, сега като нищо могат да опраскат и Пеевски – но ….. с времето всички тези, които разчитаха на КТБ мрежата за своето благополучие – прокурори, съдии, политици, бизнесмени – стават зависими от Пеевски, в по-голяма степен, отколкото от Доган.
Истинският въпрос – дали децата няма да изядат родителите?

Борисов така им не разбра, защото около него няма качествени юристи, че се самозастреля и загуби огромна височина като се съгласи с промените в НПК – новите правомощия на прокуратурата и промените, го провят по уязвим – могат още утре да се обърнат срещу него. Ако си мисли, че с Пеевски ще преборят Доган – не е в час. За Пеевски той е временен актив, който се заменя веднага със следващия „Бойко“ – заменим актив. Неговата сила беше да стои настрана, можеше да се възползва от топката КТБ, който Цветан Василев прати в САЩ, защото не е предмет на разследване и жалба – и като арбитър – да чака взаимно изтощаване, като междувреме рязко ограничи влиянието на министрите на Пеевски. А сега – Пеевски си прави каквото си иска в това правителство директно през своите министри, които дори вече не се съобразяват с Борисов.Тези арогатнти набези в предприятия от ВПК – Пеевски печели, негативите за правителството и за ББ. Просто Пеевски знае за него толкова много, а Цацаров има толкова много власт.
Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

Илиян Василев

Български дипломат, посланик е на Република България в Русия от 2000 до 2006 г.