Нова далавера с пари от Европа, бавачките „изяждат“ градините

Властта дава 20 млн. лева за 15 000 детегледачки, вместо 5 млн. лева за детски градини, в които да бъдат приети 15 000 деца

Проектът за наемане на детегледачки срещу минимална работна заплата за семейства, чиито деца не са приети на ясла или детска градина, може да проработи в по-малките населени места. Между 1500 и 2000 семейства ще могат да се възползват от програмата, каза пред бТВ заместник-социалният министър Зорница Русинова. Тя уверява, че държавата нямало да се меси на семействата в избора им на детегледачка, но в същото време намекна, че в бюрата по труда имало много регистрирани детски учителки. Логично е като специалисти те да са с предимство при набирането на бавачки с пари от ЕС. Наетите ще вземат по 460 лева на месец, а тази заплата, според Габриела Христова, която е мениджър на агенция за детегледачки, е прекалено ниска. За София за гледане на едно дете на пълен 8-часов работен ден заплащането е около 800 лева нето на месец, уточни тя.

Всъщност няма риск парите да не бъдат усвоени, тъй като идеята е да се осигури работа за безработните лелки в махалите, част от които дори не знаят какво означава педагог. Затова и Русинова каза в студиото на „Тази сутрин“, че родителите сами щели да избират детегледачките си.

Това е програма, която цели да осигури заетост и връщане на родители, не само майки, много често са и бащи, които нямат възможност да запишат децата си в ясла или детска градина, обясни бургазлийката.

Чудесно е, че управляващите ще осигуряват работа на хората в малките населени места, но наемането им ще става на случаен принцип и нито образователният ценз, нито доброто владеене на български език, ще са от значение. Родителите сами ще решават кой и как да гледа малките, а така без ясни критерии дали парите ще бъдат усвоени в полза на децата им?

Управляващите, пак са замислили схема по програма с европейски пари. Вместо да построят поне 20 детски градини за по 300 деца за по 1 милион лева, щели да дадат 20 милиона лева да назначават 1500-2000 детегледачки на минимална работна заплата на случаен принцип в семейства с малки деца, които не успяват да ги дадат в детска градина“, коментира администраторът на Фейсбук групата „Национален протест срещу безобразията в България“.

Да живее Далаверата! Да живеят работните места! Особено в махалите!“, добавя той.

За съжаление, схемата е с непоправими дефекти и няма как програмата да не бъде опорочена. Каква е гаранцията, че като бай Асан от ЦК на Пловдив например, като „назначи“ брачедката си Айше, децата ще бъдат добре гледани и той ще ходи спокоен на работа, вместо да дреме с нея в махленското кръчме и да се черпят до припадък за сметка на ЕС?