Опасен блок в Бургас заради калпаво саниране

Използвани са лесно запалим стиропор за топлоизолация. Почти толкова „негорим“ е, колкото бензина

Има висок жилищен блок в Бургас, който е опасен за обитателите му, защото е саниран с лесно запалим стиропор, внесен от румънска фирма. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той се обърка като пате в калчища в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. Министърът каза в ефир, че блокът бил в Стара Загора, но едва, когато излязъл от студиото, му просветнало, че е сгрешил. Блокът е в най-“добрия“ град за живеене.

При повечето от санираните високи жилищни е използван EPS, по-познат като стиропор. Според експлоатационните декларации на фирмата, доставила материала за топлоизолацията, той е от клас B, т.е. трудно горим. Експеримент на бТВ обаче показа колко „трудно“ гори стиропорът, с който е обвит опасният блок в Бургас. Да се говори, че е трудно запалим, е все едно някой да изръси, че бензинът е негорим, коментира проф. Димитър Назърски.

Очаква се „облеченият“ с лесно запалим стиропор блок, да бъде „съблечен“ и саниран отново. Това обаче няма да стане за сметка на тези, които са искали да „спестят“ някой друг лев, а на данъкоплатците.