Отровните холандски яйца на българския пазар под формата на прах

Яж българино яйца от ЕС и не кудкудякай … Нашите кокошки може и да са щастливи, но българите не са …

Милиони яйца бяха изтеглени от пазарите в Германия, Белгия и Холандия, след като беше открит палет със стока, отровена с инсектицида фипронил. Химическият препарат, използван за унищожаване на вредни насекоми, беше намерен в проба от вносни яйца.

Формалдехидът – по-точно използването му при обработването на фуража за пилета – е на прицела на комисията на Жан-Клод Юнкер заради опасенията на няколко от страните-членки на ЕС за потенциалните му канцерогенни ефекти.

Фипронил се използва във ветеринарната медицина за борба с бълхи, въшки, кърлежи и хлебарки. Употребява се и в земеделието за защита на житните култури от вредители. Силно токсичен е и е забранено да се смесва с хранителни продукти, както и да се използва в близост до животни и птици, развъждани за храна.

Контактът с химикала може да предизвика дразнене на кожата или очите, гадене и повръщане. При поглъщане на голямо количество фипронил, е възможно да се стигне до увреждания на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

В България е получена нотификация за една партида яйчен прах с наличие на фипронил. Пратката е близо 500 килограма. Българската агенция по безопасност на храните е предприела действия по установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне при наличие в търговската мрежа. Пратката е с произход Германия.

Ореолът на търговската практика в ЕС се пропуква на българския пазар …

снимка : webcafe.bg

Свободен човек – Философът