„Пролетарии от всички страни (на канчето -б.а.) обединявайте се !“.

Правораздавателните органи вече разследват огромния кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие за фирмите на Георги Гергов по решение на кабинета Борисов 2 в оставка.

Съобщението е на Николай Стайков от Антикорупционния фонд пред Евроком. Причината е нарушението на правилника на банката, финансирана от джоба на данъкоплатеца, тъй като той забранява отпускане на средства на политически дейци. А при отпускането на кредита Гергов е член на висшия орган на БСП – Изпълнителното бюро, коментира 19 минути.

Преди време се появиха се съмнения за скрита държавна помощ на бизнесмена Георги Гергов. Държавната Българска банка за развитие отпусна заем от 31 милиона евро на Международния пловдивски панаир и неговата дъщерна компания „Слънчев ден резиденс” в края на миналата година. Заложено е цялото предприятие.

Парадоксът е, че Министерството на икономиката като акционер в Панаира се съгласява да стане „съдлъжник” месеци по-късно.

В суматохата около прехвърлянето на дялове от и към държавата Панаирът и „Слънчев ден” усвояват 62 милиона лева. Втората компания е създадена само 30-ина дни по-рано. Там се прехвърлят основни активи на Панаира.

Преписката с нарушения, които Антикорупционният фонд установи при отпуснатия кредит за 31.8 млн евро от Българска банка за развитие(ББР) към фирми на бизнесмена-политик Георги Гергов, вече е в Софийска градска прокуратура. По наши канали получихме информация, че и ДАНС извършва проверка и е събирал информация от служители и мениджъри на банката. Чакаме резултат търпеливо, но настоятелно и ще следим казуса докрай, тъй като сме убедени, че мисията на ББР не е да става донор на политици с добри връзки по върховете на властта.
Правният анализ, изпратен до главния прокурор, беше извършен след сигнал до нас, както и информация от медиен мониторинг от Капитал иbTV Новините.

Дали скандалния кредит може да се тълкува за нещо като като подкуп за обещаната от Гергов по негови признания коалиция на БСП с ГЕРБ след изборите напролет, за която той лобирал е рано да се отсъди, макар че е видно и логично …

И да не забравяме лозунга : „Пролетарии от всички страни (на канчето -б.а.) обединявайте се !“. Така другарите капиталисти от ГЕРБ и БСП желаеха да се съединят, но …

Свободен автор – Философът