Случаят „Корал”: Българският гражданин бе изоставен и унизен

 Конкретния повод, по който ви пиша касае репортажа с Мануела Малеева и Васил Гюров, във връзка с проверките на „Корал”. В репортажа, паралелно с изказванията на интервюираните, вървяха кадри от плажа, които нарочно или не, показваха боклуци.
Изключително чувствителни сме на тази тема, защото отдавна обвиняват нас, къмпиращите, че замърсяваме, но това бе оборено – знаете, зададохме въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и ставаше дума за десетки пъти по- малко боклук. Замърсяването се прави от идващите на плаж от други места.

Ние непрекъснато чистим, говорим с хората колко е важно да си отнесат боклука на предназначените за това места, защото това е един райски кът и ние искаме да го запазим като такъв.

Почувствах се лично засегната и ви пиша с цел да изясня какво е реалното положение.

Както знаете, ние бяхме в основата на въвеждането на термина „плаж за природосъобразен туризъм” и ще защитим това до последно. Тази година подадохме сигнал за незаконното снабдяване с ток и вода и твърде агресивното разполагане на каравани на първа линия до морето.

Каква е истината по този казус?

В края на месец юни лично бях посетена от кмета Георги Лапчев. Дойде с добри намерения, уж.

Говорихме час и половина. Разговорът премина през много фази. Основното, което разбрах: той мисли, че ние несправедливо говорим лошо за него в медиите (това че гостуваме в телевизии е най-страшно за неговия имидж и бъдещата му кариера), а всъщност той искал да ни помогне.

Главният проблем за него бе, че ние, които стоим в неговата община, не заплащаме по никакъв начин т.нар. курортна такса, която се начислява в хотелите, бунгалата и др. места за настаняване, която отива именно за боклука.

Също така, че парите, които държавата отпускала на община Царево, не стигали, за да може той да осигури необходимите санитарно-хигиенно условия на плажа.

Съгласих се, че е справедливо. Стиснахме си ръцете – той помага, ние пък си с времето си променяме мнението за него. Обещах, че помогнем хората да разберат това, ще събираме пари, ще осигурим тоалетни.

Направихме малка самоорганизация по събиране на средства. Осигурихме две тоалетни, а остатъкът от парите ще внесем в общината като целево дарение за поддържане на санитарно-хигиенни условия на плаж „Корал”.

В последствие обаче кметът „обърна палачинката“ – започна да праща проверки всяка седмица. Медиите започнаха отново да внушават неверни твърдения (знаете случая с Васил Гюров и продажбата на ток).

Проверките се засилиха и ескалираха до последната – с проверката на бебешки кошчета през нощта.

Относно тока: кметът се бори с тази доставка на ток и вода фиктивно, защото на него му е изгодно на плажа да се извършват нарушения, за да може да ни изгони и отново да се даде зелена светлина на строителството.

Според вас как е възможно в една община някой да продава ток незаконно и да не бъде открит три години? Абсурдно е. Това просто е част от схемата за очерняне.

Относно проверките: Едната цел е сплашване на хората, другата е арест – след откриване на подхвърлена марихуана и разпространение на информация, че на „Корал” се продават наркотици, и отново очерняне.

Знаете, че и госпожа Ангелкова се намеси, но нея не желая да коментирам.

Случаят „Корал” не е единствен, той е във всеки град, във всяка община, във всеки ден и всяка минута – българският гражданин бе изоставен и унизен.

И когато леко взе да се надига, влезе полицията и репресията.

Живеем в държава без правила, без правосъдие и с изключително недалновидни управляващи.

Те се страхуват от вас, журналистите. За нас пък, останалите тук да се борим, в тези „наведени“ условия и заобикаляща ни среда, вие сте единствения шанс.

Видеото можете да гледате от ТУК.