СЛЪНЧЕВ БРЯГ : ВОЙНАТА С ШУМА – ШУМНА ДЕМАГОГИЯ!

колаж : Георги Динев

В курорта се крадат милиарди от незаконни хотели, заведения, укрити нощувки и т.н. Шумът е най-безобидното в меката на алкохолната и наркотична вакханалия

Когато допускаш да те правят на глупак, наистина ставаш такъв!

Българското общество оглупява неимоверно.
Реакцията му на подвизите на властта и вицепремиерът й в Слънчев бряг го доказва. Повечето хора глупаво и тъпо адмирират „войната”, с която са се захванали управляващите.
И въобще не си дават сметка, че тази война с шума е още по-грандиозен „шум” – популистки, медиен, електорален и въобще какъвто се сетите

Грандиозен шум е по следните причини:

1.
Най-големият проблем на курорта въобще не е шумът!
Далеч по-голям проблем е незаконното строителство – от хотели и барове сред дюните и пясъците до барачките по алеите. За толкова години нито едно управление не се нае и не успя да премахне нито една незаконна бетонна грамада.
За ваша справка: в курорта има 400 незаконни заведения, 1600 незаконни барачки и поне няколко десетки незаконни атракциона и хотели. Атракциони, барове и дискотеки с бетонни основи и колони се водят „преместваеми обекти”. Има си и съвсем законови очевадно незаконни бетонни сгради, настанили се на самия плаж – сред пясъка и дюните като хотел „Дюн”.
Валери Симеонов чудесно знае този проблем и дори го разказа по всички национални телевизии още от май, а през юни го документира пред камерите и със сателитни снимки.
Но не се зае с него. Зае се с шума!
Това означава, че вицепремиерът в българското правителство Валери Симеонов е господин Никой. Защото или се уплаши, или не му позволиха да се заеме с действително сериозното въпреки заканите му, а му дадоха да трупа имидж чрез войната с шума.
Властта се втурна да прави популярност на гърба на една наредба, а обществото дори не се присети, че освен тази наредба са нарушени далеч, далеч по-важни закони.

2.
Най-големият проблем на курорта не е шумът.
По-големите от шума проблеми въобще не могат да се видят в заснети репортажи на родните телевизии.
Затова ги гледаме инцидентно по чуждите – немски, английски и т.н.
Тези проблеми са в необузданата алхолна и наркотична вакханалия, която се вихри там. „Слънчев бряг” е един от най-големите консуматори на наркотици и менте алкохол в Европа според справките на „Европол” и „Интерпол”.
„Слънчев бряг” е инкубатор на родната мафия и престъпността.
Освен това е средище на битовата престъпност. Всеки ден има побоища, пиянски сбивания и десетки и десетки пострадали. Но това никой не го показва, никой не говори и пише за него.
За невярващите: курорта се обслужва от 2 държавни линейки и 24 – частни ( може и да са повече). Вече има 3 частни денонощни клиники, които са претрупани заради спешните случаи на пострадали и над 60 също денонощни частни здравни кабинети. (не питам колко са незаконните)
И най-сетне ако шумът от дискотеките е „най-големият проблем”, на който е обявена война, то не по-малък е шумът от последиците от „бар кроула” (организирани, с екскурзоводи рейдове за напиване от заведение на заведение). Всяка нощ тумби и тумби по десетки и десетки, дори стотици пияни до козирката младежи и девойки пеят, крещят, повръщат, пикаят, серат, бият се по алеите…

3.
Най-големият проблем с курорта не е шумът.
Най-големият проблем е безумното ограбване на държавата от хотелиерите.
С нейното знание, съгласие, одобрение и предполага се, сигурен съм – комисиони.
За невярващите – според националната статистика, туристическото министерство, отчетите на хотелиерите, данните на НАП в Слънчев бряг в разгара на сезона – през юли и август мин. г. са работили съответно 155 и 161 хотела, респективно с 59 444 и 59 980 легла.
И по-миналата година е било така. И още по-миналата…
Няма и 60 000 легла, които се водят официално на отчет. От които 15% от нощувките са били празни и незаети.


Тази година ситуацията се повтаря. И ще се потрети в корумпираната ни държава и догодина.
За незнаещите – в курорта има 397 хотела по едни официални справки. И над 400 000 легла. Официално, по документи. Неофициално – над 500 хотела. И 500 000 легла. 
Според авторитетния туристически сайт Booкing.com местата за настаняване в курорта са поне 1054!!!!!


Считам, че тези данни са напълно верни, като се обхване и ивицата нагоре до Свети Влас – хотелиерите са декларирали офертите си пред сайта и туристическите агенции и те ги продават. Не видях оплакване, че някой е измамен и останал без легло.

Но дори според справката за 400 хотела и леглата им става дума за укриване на приходи в активния сезон МЕЖДУ 10 И 20 МИЛИОНА ЕВРО! 
НА ДЕН! 
САМО ОТ НОЩУВКИ! 
Това прави КЪМ МИЛИАРД ЗА АКТИВНИЯ СЕЗОН! 
И НАД 2,5 МИЛИАРДА ЗАЕДНО С АЛКОХОЛА-МЕНТЕ, НАРКОТИЦИТЕ, КРИЕНЕТО НА ОБОРОТИ И ДР. ПРИЙОМИ.

4.
Най-големият проблем с шума в „Слънчев бряг” е самото правителство.
Защото действията на вицепремиерът Валери Симеонов са осъвременен копипейст на приказката. Тази за „добрия” цар (в случая – наместника му), който отишъл да види как живее народа и лошите придворни, които ей на, му пестили истината.
Не е работа на един вицепремиер да ходи на проверки из заведенията. За тази цел издържаме като данъкоплатци над 130 000 души – армия от държавни служители.
Не е работа на вицепремиерът, неотговарящ за МВР, да води в акция служителите му.
Не е работа при тази „война” на правителството с шума министърката на туризма да я няма никъде и никаква.
Не е работа на членовете на едно правителство да бдят като пъдари на улицата. Ако са в тази роля, те са за служба на пъдари, а не за служба на управляващи.
И не е отговорен за тази демагогия само Валери Симеонов.
Защото действията му също копипейст – не обаче на приказката, а взет от началника му – премиерът. Вероятно той му е заповядал на основата на личния си опит – много богат в това отношение.
Правителство с такъв стил на управление е истинска беда. Но още по-голяма беда е, когато народът му ръкопляска.

***

Мога да продължа, но и посоченото тук е достатъчно.
Имаме въдица с примамка-демагогия, на която се ловят милиони шарани.
Те въобще не си дават сметка в каква държава живеем, какви хора ни управляват и какво е действителното дередже на страната.
Дори не си дават сметка, че борбата с шума в курорта е най-безобидното оръжие за натиск.
Което няма да предизвика за разлика от другите въпроси за фактите в точки 1, 2, 3 в този пост и така ще остави на завет от общественото внимание незаконните хиляди обекти и милиарди приходи евро.
За които държавата продължава да нехае.

Григор Лилов, фейсбук