Слънчев бряг остана без „Солар Съмър” заради акция „Тишина“?

Отменихме фестивала, защото си представихме как обясняваме на световни имена, че държавата казва: „Спри музиката“, заяви Климент Йончев

Отмяната на музикалния фестивал „Солар Съмър” в Слънчев бряг беше най-отговорното решение. Това каза в „Тази сутрин” по bTV Климент Йончев, който отговаря за комуникацията на събитието.

Преди дни проверки, оглавени от вицепремиера Валери Симеонов, спряха шумни партита в курортния комплекс, конфискуваха техника и озвучителна апаратура.

Липсата на сигурност в това, което правим, ни накара да се откажем. Ситуацията в момента в Слънчев бряг не предполага да се случат нещата така, както вярваме, че трябва да се случат. Има шанс някой да влезе във всеки един момент и да спре музиката”, обясни той.

По думите му решението се е зародило още в събота вечер, когато са видели колко натрупано напрежение има между държавата в лицето на вицепремиера Валери Симеонов и хората.

Представихме си как трябва да обясним на Адам Байер или Пако Осуна, които са доста популярни имена в световен мащаб, че на вратата чука държавата и казва: Спри музиката. След това си представихме реакцията на 3000- 4000 души. Това щеше да доведе до напрежение”, изтъкна Климент Йончев.

Според него държавата не си говори с бизнеса и с хората, които работят в Слънчев бряг.

По думите му най-големият проблем е какъв точно е комплексът. „За мен курортът винаги е бил свързан с парти и развлечения. Ние го рекламираме като такова събитие, за да можем да привлечем аудитория, а в същия момент държавата го рекламира като „лоу кост” дестинация за тих и спокоен сън”, коментира Йончев.

Домакинът на фестивала Иван Дончев определи акциите по заведенията в курорта като неправомерни действия, без законово основание. „Нямаме нищо против проверките, а срещу това да се нахлува с въоръжени сили по време на нощната работа, когато заведението е пълно с български и чужди туристи”, каза той.

По думите му фестивалът е с уведомителен режим и всяка година се подават документи към общината и всички институции като конкретни дати, часове и изпълнители.