Съдийско „тото“: Дянков и Трайчо се паднаха на съдия Костадинова

До три месеца тя трябва да им насрочи дело, обвиненията са свързани с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г.

На съдия Костадинка Костадинова от Софийския градски съд беше разпределено делото срещу двамата бивши министри от кабинета „Борисов“ 1 Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Три месеца е законовият срок, в който съдия Костадинова трябва да насрочи делото. Тя беше избрана на случаен принцип между всички 32 съдии в наказателното отделение в СГС.

Обвиненията по делото са свързани с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г.

При повдигането на обвиненията в началото на годината от прокуратурата обясниха, че държавата е ощетена с близо 21 милиона лева.

По делото има още четирима обвиняеми, сред които е и издателят на „Капитал“ и „Дневник“ – Иво Прокопиев. Обвиняеми са още Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Доказателствата по делото са 94 тома.

Дянков е привлечен като обвиняем за престъпление по служба.

Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията по приватизация да направи оценка на дяловете така, че да настъпи облага за инвестиционния посредник.

Обвинението за Трайков е за умишлена безстопанственост.

На много хора им се ще да видят Трайчо и Дянков пременени в раирани костюми, но вероятността това да се случи е невероятно малка.