Застреляха изверга, нападнал с ван пешеходци в Барселона?

В малък град недалече от Барселона властите са открили втори автомобил, свързан с нападението

Един от нападателите, които се врязаха с ван в пешеходци на оживения булевард „Ла Рамбла” е бил убит след престрелка с органите на реда, съобщи в. „Ла Вангуардия”.

Междувременно беше съобщено, че в малък град недалече от Барселона властите са открили втори автомобил, който е бил свързан с нападението, информира бТВ.

По-рано местни медии разпространиха информацията, че нападателите са наели и втори автомобил, с който са планирали да се изпъкнат след атентата.

В „Туитър” беше разпространено и видео, на което се вижда ареста на предполагаем втори извършител на нападението.

Възможно е броят на жертвите да нарасне, защото много от ранените са в тежко състояние.

Единият от нападателят е избягал пеша, но по-късно е арестуван.

В. „Ла Вангуардия” пише, че ванът е минал около 600 метра, преди да спре, удряйки хора по пътя си. Изданието съобщава още, че извършителят или извършителите са наели и втори ван, с който да избягат.

Рамбла“ е централен булевард в Барселона, който свързва площад „Каталуня” с монумента на Христофор Колумб. Той е изключително популярна туристическа зона с множество магазини, барове и ресторанти.

Всички публични прояви в града са отменени. Полицията призовава хората да не излизат от домовете, ако не е необходимо.

Свидетелка на нападението в Барселона го определя като касапница.

Имаше пълно объркване, полицията ни заповяда да затворим ресторантите. Всичките ни тераси бяха евакуирани заради паниката на хората. Паниката… в този момент не можеш да реагираш, не знаеш как да реагираш”, разказва свидетелката.

Хората бяха много уплашени, влизаха в магазините, а от затворените магазини и заведения никой не можеше да излезе. Пълна паника. Сега не знаем нищо, не знаем какво се е случило… Видяхме по телевизията, че е микробус е ударил хора, но не знаем нищо повече – само заповедта да не излизаме от заведенията”, казва още тя.

Междувременно такситата в каталунския град започнаха да извозват безплатно хората, блокирани в отцепения център.

Според говорител на асоциацията им те са се приближили максимално до центъра, колкото позволяват кордоните и предлагат на местни и туристи да ги извозят до дома или хотела.

Задържахме един мъж и го третираме като нападател терорист”, заяви каталунската полиция в „Туитър”.

В последните седмици из Барселона, която годишно се посещава от над 11 млн. души, се появиха заплашителни надписи към туристите.,

От юли 2016 г. насам над 100 души бяха убити при подобни атаки в Европа – в Ница, Берлин, Лондон и Стокхолм.

Най-смъртоносният атентат в Испания беше през 2004 г., когато ислямисти заложиха бомби във влакове в Мадрид. Загинаха 191 души, ранени бяха 1800.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: