Терор в Барселона – 12 убити и 80 ранени

Терористичен атентат в центъра на Барселона. Бял миниван се вряза в пешеходци до централния булевард „Ла Рамбла” и площад „Каталуния“. Той се е движил с 80 км/час, правейки остри завои и блъскайки по пътя си преминаващите оттам хора.

„Сигналът е получен в 17.15 часа местно време (18.15 българско време), а нападението е било извършено в 17.05 местно време (18.05 българско време)“, съобщи за NOVA българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев.

Полицията в Барселона съобщи, че става дума за терористична атака. Според официалната информация от ватрешното министерство жертвите са 13, а ранените над 50 души.

В социалните мрежи вече се появиха кадри, на които се виждат паднали на тротоара хора.

Очевидци разказват, че шофьорът на минивана е бил въоръжен. Той е избягал пеша от мястото на трагедията и се е насочил към намиращия се наблизо турски ресторант, където е взел заложници.  Тази информация обаче по-късно бе отречена.

Полицията откри кой е наел минивана, свързан с терористичната атака на площад „Каталуния“ в Барселона. Става въпрос за бял миниван, марка „Фиат“, с регистрационен номер 7086JWD, който взет под наем от фирма.  Мъжът, който е взел колата е младеж от африкански произход на име Дрис Оукабир, който разполага с испански документи за престой в страната. Според испанските медии той е роден в Марсилия, Франция, но понастоящем живее близо до испанския град Хирона.

Два часа след атаката полицията обяви, че има задържан човек, но не потвърди, че става въпрос за Дрис Оукабир, наел белия миниван, премазал хората на „Ла Рамбла“. Говори се за един застрелян мъж, за когото се предполага, че е евентуалният извършител на терористичния акт.

Площад „Каталуня“ продължава да е отцепен от полицията. Властите са затворили спирките на метрото и на влаковете в района на мястото на трагедията. Една от таксиметровите компании извозващи безплатно хората, попаднали в района на атентата. Болниците умоляват хората да даряват кръв за пострадалите в атаката.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон е прекъснал ваканцията си и се връща в Барселона. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е във връзка с местните власти и че най-важното сега е да се окаже помощ на пострадалите, предаде Ройтерс.

„До момента нито един български гражданин не е потърсил съдействие от българското консулство в Мадрид“, съобщи консулът ни Борислав Евлогиев.

Испански медии съобщават за поне 56 души, приети в близките десет болници, както и за 13 починали от раните си.

В Twitter каталунската полиция потвърди смъртта само на един човек. Тя съобщи и за 32 пострадали, 10 от които със сериозни наранявания. Все още обаче няма информация за националността на ранените и загиналите.

Няколко часа след атаката, шофьорът на минивана беше задържан.

Младеж от африкански произход на име Дрис Оукабир е този който е наел минивана и разполага с испански документи за престой в страната. Родом е от Марсилия, Франция, но понастоящем живее близо до испанския град Хирона.