Топчето пукна, гайдата писна, но мафията в Несебър не се стресна

Адвокат разкри, че сделката, заради която Морската градина в Обзор може да стане заден двор на хотел, е по модела #КОЙ
Жителите на Обзор излязоха на протест в опит да спасят Морската градина в града от застрояване. Те бяха подкрепени от побратимите си от Сопот, които отидоха край морето с гайди и черешово топче. Голямо хоро друснаха протестиращите, но не можаха да стреснат мафиотите от Несебър, превърнали дори част от плажа в частна собственост.
Хората в Обзор обаче въстанаха. „Мафия“ крещяха те пред камерата на бТВ. Стотици граждани блокираха главния път Бургас – Варна.
Преди около десетина години 600 квадратни метра от парка са продадени за жълти стотинки и после неколкократно препродадени между различни фирми, свързани с едно семейство.
Преди 3 години те заявяват желание да оградят парцела и да строят. Община Несебър завежда дело, губи го на втора инстанция, предстои да се произнесе Върховният касационен съд.
„Продавач по сделката е Николай Трифонов, бивш кмет на Несебър. Той е извършил продажбата на имот, който е публична общинска собственост, без да е променен статутът на имота. За да може да угоди по-добре на купувача, той е прикърпил и едно парче от плажа, който е изключителна държавна собственост и въобще не подлежи на отчуждаване. Тоест такава сделка не може да съществува”, коментира юристът Марин Божков, който е обществен наблюдател по делото.
Според него, сделката илюстрира популярния модел „Кой“.
Николай Трифонов обаче твърди, че сделката е законна, защото има решение на Общинския съвет за нея.
„Общинският съвет е в правомощията си да взема такива решения и той го е взел”, каза той пред камерата на бТВ.
„Има спор, за който не знам доколко е основателен – дали тази част от земята е публична или частна. В акта за общинска собственост изрично е записано „публична частна”, а предназначението е за изграждане на бар или дискотека. Това е така, защото още през 90-те години е направена квартална застроителна разработка, която отрежда терена, за нуждите на „Балкантурист” тогава, за увеселително заведение”, допълни бившият кмет.
„След като това е така, няма как част от този парцел да бъде публичен бар. На това основание през 2002 г. Общинският съвет е взел своето решение. То е влязло в сила, не е върнато от областния управител, процедурите са минали и не е обжалвано от никого от общинските съветници, процедурата е коректна”, уточни Трифонов.
По думите на Марин Божков, купувач по сделката е Бонка Хинкова, която той определи като „скандално известна дама”, която преди десетилетия е била председател на Комитета по туризъм. Юристът твърди още, че вестникарски публикации свързват Хинкова с групировката ВИС, а в момента тя била висш служител на Библиотекарския институт.
Контролирано от Хинкова търговско дружество е продало имота за 2000 лв. на дружество, което е лична собственост на бизнесдамата, а това дружество е продало имота на съпруга й за 1900 лв. и след това е обявено в ликвидация, поясни юристът. Според Божков, става дума за класическа схема за обсебване на собственост.
Кметът на Обзор Христо Янев отбеляза, че очаква държавата да се намеси по казуса, тъй като има засегнато парче от пясъка. Местните хора пък бяха категорични, че си искат парка, а не бетон.
Ако не получат подкрепа от държавата, протестът ще се премести в София и за сделката ще бъдат сезирани европейските институции.