Бургаска премиера на „Първия след Бога“  

Румен Леонидов представя  новия роман на Неда Антонова за любовта и смъртта на Васил Левски

Първия след Бога“ –  новият роман на Неда Антонова, посветен на  любовта и смъртта на Васил Левски, ще има своята бургаска премиера на 28 август, от 18 ч. в Дома на писателите. Почитателите на литературата в Бургас ще имат възможност да зададат своите въпроси и да чуят отговорите на авторката, която първа се осмели да заяви: „Левски не е убиец!“. С новата си творба писателката категорично се противопоставя на досегашното всеобщо мнение, че Левски наистина е извършил убийството,  заради което е обесен като криминален престъпник,  а не като лидер на национално-освободителна организация.

Знаем, че Апостола е бил обвинен за смъртта на млад български ратай, но не знаем, че това става без никакви доказателства. Присъдата е издадена на основа на твърденията само на един свидетел, който не е достатъчен, дори според тогавашното Османско правораздаване. Чак след Освобождението, години след като Апостола е премахнат от политическата сцена, се появява негово писмо до Каравелов, в което, между другото,  той си „признава“ този революционен грях”, припомня издателят на книгата Румен Леонидов.

Неда Антонова поставя под съмнение истинността на това писмо и доказва кой е имал полза от неочакваната му поява. Тя се пита кой има изгода да съчини този фалшификат, като посочва и недостоверните моменти в него. И още: каква е ролята на руската дипломация в лицето на граф Игнатиев в убийството на Левски и разбиването на непокорната му организация? Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?

Това са само част от въпросите, чиито отговори дава новата книга на Неда Антонова. „Първият след Бога“ ще бъде представена от своя издател Румен Леонидов и в Созопол на 29 август, в рамките на програмата на Аполония 2017.

 Румен Леонидов e виден български поет, публицист, преводач, журналист и издател. Носител е на множество награди, сред които званието „Рицар на книгата“, националната награда „Христо Г. Данов” и  наградата на Словения за поезия „Кристалът на Вилиница”.  Неговото издателство „Факел”  дава живот на четири от книгите на Неда Антонова:  „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица”, „Царица Елеонора Българска”, „Неговата любима” и „Първия след Бога”.

 Неда Антонова е автор на множество книги, сред които стихосбирката „Повторими неща“, тетралогията исторически романи „Памет“ , трилогията  за юноши: „Обичам те, вълк“, „Вълк на покрива“, „Разбивачи на касички“, романите „Три кита в аквариума“, „Лобният път на сърцето“, „Надали“, „Полугол и полугола“, трилогията „Вино“, на повестта „Ирма, жената на бог Марс“.  Нейните пиеси „И слезе Господ на земята“, „Гълъб за сърдечни послания“ и „Звезда от последна величина“ и „Асен, убиецът на Иванко“  са поставяни на българска сцена. Тя е единствената жена – носителка на наградата „Златния меч“ за най-добър разказ на списание „Български воин“.