Пеевски продължава разместванията в „Булгартабак“

Мирослав Иванов

Прехвърлянето на активи в контролирания от Делян Пеевски публичен холдинг „Булгартабак“ продължава с бясно темпо. Холдингът продължава да губи активи пряка негова собственост, които се концентрират в друго дружеството от групата, контролирана от ДПС депутата – „Благоевград – БТ“. Пеевски формално няма пряко участие в „Булгартабак“, но контролът му над холдинга е ноторно известен факт, подкрепен и с поредици медийни публикации и журналистически разследвания.

В съобщението до Българската фондова борса „Булгартабак холдинг“ информира, че на 31 юли в Централен депозитар е отразено прехвърлянето на 98.19% от спрялата работа софийска цигарена фабрика „София – БТ“ и 100% от плевенската фабрика за преработка на тютюн „Плевен – БТ“.

Купувач и в двата случая е „Благоевград – БТ“. Това е основното работещо дружество в структурата на „Булгартабак“ и като такова е и основният източник на финансов ресурс.

Стойността на операцията за над 100 млн. лв. След тази сделка в „Благоевград БТ“ ще бъде концентрирана цялата останала светла част от бизнеса на „Булгартабак“. Останала, защото наскоро холдингът продаде на British American Tobacco (BAT) повечето си атрактивни марки и дистрибуторската си компания в сделка за 100 млн. евро. Дистрибуторската компания ЕЛД, впрочем, беше собственост именно на „Благоевград БТ“. Каква част от сделката за 100 млн. евро е платена за марките и каква за ЕЛД, не е ясно.

В „София БТ“ пък в момента няма никаква дейност и дружеството разполага единствено с атрактивни имоти. Това обаче също не е съвсем точно казано, защото компанията е изнесла част от имотите си в дъщерно дружество. Това е „Сф-БТ“ –  еднолична собственост, засега, на „София БТ“.  Активите косвено ще се контролират от „Благоевград БТ“ след придобиването на „София БТ“. Но по всяко време ще могат да отлетят в избрана дестинация.

Но „Благоевград БТ“ продължава да придобива. Последната известна засега сделка е контролът върху „Техномаркет“.

През една от базовите си фирми в България – дарената от майка му Ирена Кръстева „НСН инвестмънт“ Пеевски купи мажоритарния пакет в „Техномаркет“ в началото на 2016 г. от Едоардо Миролио срещу неназована сума. В края на годината депутатът поиска разрешение от КЗК да продаде мажоритарния дял на дубайската фирма TGI Middle East. Това пък е ключово дубайско дружество, над което Пеевски никога не е декларирал собственост. Но което играе важна роля на предавателна кутия в безбройните прехвърляния на дялове в бизнеса на депутата. TGI Middle East е последният обявяван от КЗК краен собственик юридическо лице в „Булгартабак“.

В свой текст „Капитал“ цитира последната книга на акционерите към 11 януари тази година, според която „Техномаркет“ има трима акционери: TGI Middle East FZE, която е със 72.65%, Domtech holding – Вадуц, с 15.15% и Николай Китов като физическо лице с 12.20%.

На 22 май 2017 г. на общото събрание на „Техномаркет“ вместо TGI Middle East като мажоритарен акционер се явява „Благоевград – БТ“ с пълномощник адвокат Светлана Мартева, която е в ръководството и на „Булгартабак“.

Всичко това означава, че между януари и май 2017 г. се е случила сделка по придобиването на акциите от „Техномаркет“, който е с активи от 191.7 млн. лв. по баланс за 2016 г., без тя да бъде одобрена от акционерите и разкрита на инвеститорите в „Булгартабак холдинг“.

Бавно и постепенно „Благоевград – БТ“ се превръща в мегахолдинга на Пеевски в България. Изпозлвайки финансовият ресурс, осигуряван от легални сделки, Пеевски концентрира работещата част и апетитните инвестиционни активи в „Благоевград – БТ“.

Преструктурирането е представяно от ръководството на „Булгартабак холдинг“ като оптимизация на производствения процес. Докато „Благоевград – БТ“ е под контрола на „Булгартабак холдинг“ формално правата на миноритарните акционери остават същите. Но отдалечаването на активите от прекия контрол на публичния холдинг създава непосредствена възможност за загуби за дребните собственици.

борисов-пеевски-БТ

Повече от 5 години след приватизацията на „Булгартабак холдинг“ компанията все още се води номинална крайна сосбтвеност на австрийската BT Invest, която на свой ред е собственост на лихтенщайнските Woodford Establishment и Stiga ANSTALT. Номинален представляващ първата фондация е Егон Кайзер. Името му е замесено в един от най-големите скандали, свързани с укриване на данъци в Германия. Stiga ANSTALT пък е управлявана от адвокат, разследван в Монако за пране на пари на руски олигарси.

Според източници, запознати със сделката по приватизацията на „Булгартабак холдинг“, веднага след изтичнето на предварително договорената кол опция с VTB Capital инвестиционното поделение на руската банка напуска цигарения холдинг. VTB Capital продава контрола над BT Invest на лихтенщайнското Livero Establishment, което е кредитирано от лихтенщайснката фондация Ventracor (под контрола на основателите на „Винпром Пещера“) и швейцарското EFV, считано за контролирано от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

В момента на придобиване на дяловете на BT Invest Livero Establishment по план става собственост на Panim Foundation. В тази фонация е била планирана собствеността на Ирена Кръстева и Цветан Василев, а в Sedona Foundation е било съсредоточено участието на основателите на „Винпром Пещера“. За тях е било поставено условието да прехвърлят 10% от контрола над Livero на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган чрез регистрираната на Британските вирджински острови Grand Investors.

 

Panim е трябвало да подари по 10% на действащия министър-председател Бойко Борисов чрез Inter Projects Group и 10% на партньора му на карти и най-голям депозант физическо лице в КТБ Александър Сталийски чрез Vitality Invest Limited.

Схемата по разпределението е разчертана, планирана и частично осъществена от адвокат Александър Ангелов, по-известен като адвоката на Делян Пеевски. Адвокат Ангелов е представител на ДПС депутата в серия от сделки, а при провеждането на последното общо събрание в «Булгартабак» е отговарял и на въпроси на акционерите.

Рухването на КТБ, предшествано от публичен конфликт между Цветан Василев и Делян Пеевски, тотално размества плановете и в момента мажоритарната собственост в «Булгартабак» е разделена само между Woodford Establishment и Stiga ANSTALT. Втората фондация влиза на мястото на Livero със сделка от януари 2015 г.

При нито едно от прехвърлянията купувачът не обяви търгово предложение към останалите акционери на Българската фондова борса въпреки законовото изискване да го направи. А при влизането на Stiga ANSTALT дори няма и поискано разрешение от КЗК.

Както „Студия Трансмедия“ писа, в края на февруари в Лихтенщайн е започнало заличаването на Livero Establishment. Тази компания е ключов участник в сделката и през нея е преминала голяма част от финансирането й. Финансиране, за което и до днес не е ясно с какви първоначални средства е направено. Заличаването на дружеството ще намали значително възможностите за проследяване пътя на парите, техния произход, както и истинското разпределение на собствеността в „Булгартабак“, маскирано зад фондациите.

Заличаването на LIVERO Establishment ще сведе до минимум и шансовете за успешно завършване, все някога, на започнатата от прокуратурата в Лихтенщайн проверка за съпричастност на българските политици Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски към сделката и финансирането й. Информация за разследването на български полици (със заличени имена) беше публикувана във Фрогнюз, а няколко дни по-късно медиите на Делян Пеевски оповестиха, че имената на тримата разследвани в Лихтенщайн български политици са именно Борисов, Пеевски и Доган. Информация по разследването е изпратена към българските власти, но те очевидно нямат интерес към нея.

Източник : .transmedia.bg