Тръмп е уведомен за казуса „КТБ“

Президентът Доналд Тръмп е добре информиран по въпроса с поисканата от Цветан Василев закрила. Това съобщи пред „Нова телевизия“ посланикът на САЩ в България Ерик Рубин., пише Банкеръ.

Бившият мажоритарен акционер в КТБ Цветан Василев, който понастоящем живее в Сърбия, се опитва да превърне своя случай в първото дело по Глобалния закон „Магнитски“ в САЩ. Той позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. За целта банкерът е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документи, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо обвинен.

Посланик Рубин обясни, че първо трябва да се произнесат съдебните органи в България и САЩ и чак тогава дипломатите ще могат да вземат отношение по казуса. Той добави, че никой представител на българските власти не го е потърсил за разговор след разпространената информация за Василев.

Той отрече страната му да се опитва да влияе по някакъв начин на съдебната реформа. „Няма нито един случай, по който да сме се намесили. Хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе. Това е много странно“, каза Ерик Рубин.

Интервюто може да видите тук:

https://www.vbox7.com/play:3517f4ff74&start=9